Pescuit lansat vs plantat

Data: 20 iulie 2023 0 comentarii

TEHNICI DE PESCUIT PLANTAT

 

Pe langa polemica "lansat vs. plantat", am mai intalnit una: plantat cu montura vs. cu lanseta in barca. Am experimentat ambele stiluri. Nu pot spune ca unul este superior sau corect, iar celalalt este inferior sau gresit. Fiecare are plusuri si minusuri. In cele din urma, tine de preferinte, atata vreme cat montura si nada ajung acolo unde am vrut si nu luam firul in motor. Plantand cu lanseta in barca, avem un fir mai putin pe care l-am putea agata cu motorul cand ne intoarcem la mal. Totodata, il putem intinde mai bine decat daca am planta cu montura in barca si nici nu sta in bataia vantului pana ne ducem si ne intoarcem, mai ales daca firul monofilament este nou (firele noi se scufunda mult mai greu decat cele folosite). Vorbesc de cazul in care pescuim fara partener. Daca ne ajuta cineva, sa tina firul tot timpul in tensiune si sa intinda linia principala imediat dupa ce am lasat montura, vom avea ambele maini libere, putand naviga si nadi mai rapid si mai precis, decat cu o mana ocupata cu lanseta pe care tocmai am plantat-o. Apoi, revenind la cazul in care pescuim singuri, trebuie sa fim foarte atenti cand ne apropiem de mal cu lanseta in barca, deoarece va trebui sa intram printre fire, daca nu este una dintre lansetele laterale. Cand bate vantul si vizibilitatea e redusa, e destul de mare riscul ca unul dintre firele celorlalte lansete sa ajunga in motor. Ca sa le vedem mai bine, putem atasa pe fire mici flotoare (Line Biter) vizibile si ziua, fiind viu colorate, si noaptea, avand o banda reflectorizanta in lumina lanternei. Prefer sa pozitionez Line Biter-ele acolo unde firul intra in apa, stiind astfel pe unde pot trece in siguranta cu motorul. O solutie mai sigura este sa pescuim cu distanta cat mai mare intre lansete, de exemplu, doua rod pod-uri cu cate doua lansete. Plantand cu montura in barca, evitam firele intorcandu-ne prin extremitatea dreapta sau stanga a standului, dinspre unde bate vantul, evitand burta firelor. Cu montura in barca se poate intampla sa uitam deschiderea pick-up-ului sau sa se blocheze firul in clestele pentru plantat, rod pod, avertizor, swinger etc. In astfel de situatii trebuie sa fim foarte atenti si sa aruncam montura din barca, sa nu tensionam firul foarte mult. Altfel, riscam sa ne trezim cu lanseta sau rod pod-ul in apa sau cu montura infipta in mana. Plantand cu lanseta in barca, daca n-am lasat din prima montura acolo unde voiam, o putem repozitiona fara a risca sa agatam firul cu motorul, cum ar fi daca am rata plantarea cu montura in barca si am incerca sa o replantam.

Pescuit_lansat_vs._plantat_2

Nadirea. La acest capitol avantajele pot fi si dezavantaje in acelasi timp. Plantand cu barca sau navomodelul, suntem tentati sa nadim mult, eventual, pe o suprafata mai mare, din simplul motiv ca o putem face repede si fara efort. Insa, sunt situatii in care, daca nu rezistam tentatiei de a da nada multa, s-ar putea sa ne compromitem partida. Stiu senzatia de a te duce cu barca si a arunca doar o mana de boilies pe montura sau a numara boiliesurile pe care le pui in cuva navomodelului. Bat atata drum, depun atata efort si pierd atata timp doar pentru o "bruma" de nada? Invers, daca situatia impune nadire sustinuta, intervenind epuizarea fizica, nu vom mai putea nadi cu racheta, diminuandu-ne sansele de a prinde pestii vizati. Apoi, zgomotul facut de racheta la contactul cu apa poate speria sau atrage pestii, in aceeasi masura. Desi nu tine de nadirea propriu-zisa, prezentarea monturii este in stransa legatura. Plantand cu barca, controlam cel mai bine acest aspect si cantitatea de nada si zona nadita in raport cu pozitia monturii. Si cu navomodelul ar trebui ca montura sa ajunga corect pe substrat, cazand de la suprafata apei, fata de viteza avuta in lansare, chiar daca firul se opreste in clips sau punem mana pe tambur la finalul lansarii. Cat priveste precizia, daca tinem sa pescuim "punct ochit, punct lovit", folosim barca si balize. GPS-ul sonarului sau navomodelului are abatere. Lansand, precizia e influentata de cat de buni aruncatori suntem. Ziceam de zgomotul facut de racheta de nadire. Daca ne preocupa acest aspect si vrem sa fim cat mai silentiosi si eficienti, navomodelul este varianta cea mai buna. Prin eficienta ma refer la situatia in care, odata pestele scos din minciog si pus in apa in sling, replantam si renadim cu autopilotul, ca sa avem cat mai repede montura inapoi in pozitie. Altfel, ducandu-ne cu barca sau lansand montura si apoi cateva rachete de nadire, ne-ar lua mai mult timp, mai mult decat este permis prin regulament sa tinem pestele in sling. Plus ca, in timp ce navomodelul se duce si se intoarce, putem face altceva, cum ar fi pregatirea cantaririi si sesiunii foto sau sa prindem alt peste. Daca sunt singur, nu-mi doresc sa traga pestele in timp ce sunt in barca plantand, eventual, la distanta mare de mal.

Pescuit_lansat_vs._plantat_10

Pescuind lansat, aproape si departe, plantat, cu montura sau lanseta in barca sau cu navomodelul, am vazut avantajele si dezavantajele fiecarei metode. N-as putea spune ca una este castigatoare detasata. In cele mai multe situatii, cel mai comod si eficient este cu navomodelul. Daca ne limitam la distante de zeci de metri, pescuitul si naditul lansat sunt mai la indemana si nu necesita lansete specializate si tehnica bine pusa la punct. In schimb, pentru a lansa montura si nadi la distante extreme, ne trebuie si lansete specializate, si tehnica potrivita. Pentru a da cantitati mari de nada rapid si fara efort, folosim barca. Combinatia barca cu motor si sonar plus navomodel cu autopilot consider ca ne maximizeaza sansele si confortul, dar are dezavantajul ca este cea mai scumpa si implica cele mai multe bagaje, pe care trebuie sa avem cu ce sa le transportam si unde sa le depozitam. La polul opus, pescuitul lansat inseamna investitie minima si putine bagaje. Apoi, sa nu scapam din vedere, aviz celor care cred ca pescuitul plantat e mult mai simplu, ca orice echipament necesita competente, timp si griji aditionale: umflarea, operarea, dezumflarea, curatarea si depozitarea barcii, operarea motorului (sa nu-l lovim de substrat, sa nu luam firele in elice), amplasarea si strangerea balizelor (sa nu le rupem, sa nu le scapam din mana si sa le pierdem), operarea si intelegerea sonarului, operarea navomodelului, incarcarea si depozitarea bateriilor (motor electric, sonar, navomodel) etc. La acestea se adauga riscurile defectarii, cu atat mai mai mari, cu cat avem mai multe "jucarii" care se pot strica in utilizare. Dupa aceasta paralela intre lansat si plantat, daca, in loc sa ne bucuram de captura din minciog, ne intereseaza ce spun vecinii de stand sau alti pescari si ne afecteaza ca nu suntem pescari sportivi sau adevarati, fiindca ei lanseaza si noi plantam, suntem liberi sa eliberam pestele, sa strangem si sa plecam acasa. Data viitoare, cand vom pescui lansat alaturi de ei, daca se va intampla ca nici ei si nici noi sa nu prindem pestii aflati mai departe de unde putem lansa, putem face o fotografie de grup sub care scriem "adevaratii pescari sportivi protejeaza cel mai bine pestii... pe care nu i-au prins".

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma