Montura CostaRig
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
NODUL SNELL
Pana capatam dexteritate, nodul Snell se leaga putin mai greu, dar are doua avantaje care m-au facut sa-l prefer: (1) nu mai trebuie sa masor inainte sa tai firul din rola, ci strang nodul si apoi tai, facand cat mai putina risipa si (2) nodul este mai bine protejat la rupere si desfacere. La nodul fara nod, chiar daca pare din categoria "n-are cum", cand carligul se atinge de ceva taios, cum ar fi o scoica, se poate taia firul care vine peste spire, caz in care pestele ramane cu carligul si noi cu firul. Incercati sa taiati un nod Snell, ca de desfacut oricum nu se poate, si o sa intelegeti ce vreau sa spun. Asta, pentru ca spirele vin peste fir si il protejeaza. De cate ori o sa se intample asa ceva? Nu stiu si nici nu-mi doresc sa aflu cum ar fi sa ratez pestele de la singura trasatura venita in ultima zi a partidei de o saptamana sau sa pierd captura care putea fi un nou record personal. Bucla firului de par o fac cam de 5mm, sa pot atasa si momeli mici, daca situatia o impune. Folosind bait floss pentru prinderea momelii sau momelilor, pot spune ca am un "fir de par universal", in sensul ca nu conteaza dimensiunea momelii. Nu sunt nevoit sa leg carligul incepand cu prinderea momelii si masurand lungimea firului de par in functie de momeala.
Vreau sa am carlige pregatite dinainte, dar nu vreau sa leg o multitudine de carlige, cu fire de par de diferite lungimi, pe care nu stiu daca si cand le voi folosi. Asa, firul de par universal imi permite sa atasez la fel de repede si o momeala de mici dimensiuni, si doua bile de 24mm, oricare dintre ele stand la fel de bine datorita opritorului facut arzand capetele bait floss-ului cu bricheta. Cand folosesc Combi Stiff de 15lbs? Cand leg invers, dinspre varf spre ochet, nodul Snell cu fir dublu. Decojesc cam 45-50cm si il pun in doua, obtinand un fir dublu de 22-25cm. Se poate decoji si mai mult. Important este sa am minim 22cm de fir dublu. Totusi, nici prea lung, ca vom face risipa, la final, cand realizam firul de par. Trec cam 1cm de la capatul liber prin ochetul carligului si execut nodul Snell dinspre varf spre ochet. Inainte sa matisez nodul, fac doua spire pe tija carligului. Atentie! Firul fiind pus in doua, cele doua spire inseamna ca si cum am matisa patru spire cu firul simplu. La V-Curve marimea 6, fac nodul cu sapte spire duble. Daca am executat si strans corect nodul, firul de par, tinut perpendicular pe tija, va atinge varful carligului. Bucla de 1cm de la ochet va fi de 3cm. Spre varf, la iesirea din nod, voi avea doua fire: un capat liber si cel din rola.
Pare complicat citind despre acest nod, dar cu putin exercitiu vom vedea ca nu este "nava spatiala". Cu toate astea, este legitima intrebarea "de ce sa ma complic, cand pot folosi nodul fara nod". Am mentionat deja doua avantaje ale nodului Snell legat normal, dinspre ochet spre varf. Snell "invers-dublu" are patru avantaje suplimentare. Primul: bucla de 3cm inseamna eliminarea nodului "opt". Prefer sa am cat mai putine noduri, deoarece orice nod suplimentar creste riscul de a pierde pestele. Al doilea: bucla de 3cm simplifica atasarea bucla prin bucla de ochetul vartejului si imi pot pregati carligele cu tot cu momeala. Cand schimb carligul monturii, doar tai firul celui uzat si atasez noul carlig avand momeala pe firul de par, bucla mare permitand sa treaca momeala si carligul la atasarea bucla prin bucla. Astfel, bifez si "(6) sa schimb rapid carligul". Al treilea: cu firul de 15lbs pus in doua si disparand bucla cu nodul "opt", rezistenta totala creste. Ma astept la o rezistenta mai mare decat a firului de 25lbs, ca in cazul nodului fara nod sau Snell normal. Cu cat creste rezistenta la rupere, cu atat sunt mai sigur de conditia "(4) carligul si montura sa fie solide, sa reziste daca sunt nevoit sa fortez".





