Montura CostaRig

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 31 iulie 2023 0 comentarii

CONSTRUCTIA MONTURII

 

Cand pestele aspira montura si vine spre noi (trasatura drop back), in primele momente, nici greutatea plumbului, nici tensiunea liniei principale nu ajuta la fixarea carligului in gura crapului. Pentru asta este sectiunea rigida. Actioneaza ca un fel de parghie. Totodata, ajuta si la resetarea monturii, indeplinindu-se conditia "(3) sa se reseteze, respectiv, carligul sa revina in pozitia initiala dupa ce a fost miscat de pesti sau aspirat de crap si dat afara". Boom section, cum este numita in engleza sectiunea rigida, mai are un rol: sa reduca riscul incurcarii in lansare. Iar pentru a elimina complet acest risc, folosesc un saculet solubil din plasa PVA in care pun doua, trei boiliesuri, mai mici sau mai mari, in functie de distanta la care trebuie sa ajung. Pentru distante maxime aleg o momeala mica si fac un saculet cu doua boiliesuri mici. Pe langa faptul ca dispare riscul incurcarii in lansare, cele doua boiliesuri inseamna un plus de atractie la carlig. Atasez saculetul in felul urmator: agat carligul in plasa PVA si fac o bucla cu firul flexibil al monturii in jurul unuia dintre nodurile saculetului. In acest mod, plasa nu se rupe in timpul lansarii, cum s-ar intampla daca ar sta doar in carlig. Astfel, bifez conditia "(5) sa fie potrivita si pentru plantat, si pentru lansat".

Victor_Costache_Montura_CostaRig_2

Si ca tot am zis "firul flexibil", cele pe care le folosesc, dupa ce le dau camasa jos, sunt Combi Stiff de 15lbs sau Combi Soft de 25lbs, ambele de la Carp Spirit (produse de Sufix). In functie de tipul substratului si culoarea apei, il aleg pe cel negru, maro sau verde, in ideea de a se camufla cat mai bine. Am incercat si cu fire textile fara camasa, dar le prefer pe cele carora le-am inlaturat camasa. Sunt mai strans impletite, nu se scamoseaza si lucrez mai usor cu ele. Cand de 15lbs, cand de 25lbs? Depinde de nodul cu care leg carligul. Pentru nodul fara nod sau nodul Snell (cel de la CostaUP) aleg Combi Soft de 25lbs. Are rezistenta si suplete pe gustul meu. La capatul care iese din ochetul carligului fac o bucla destul de mare cu nodul "opt" (Figure of Eight Loop Knot), astfel incat sa am cam 3cm intre extremitatea buclei si ochet. Bucla o fac mai mare, deoarece ma ajuta la atasarea bucla prin bucla de vartejul cu anou aflat la unul dintre capetele boom-ului. Cei 3cm nu trebuie masurati cu sublerul, dar as recomanda sa fie in plaja 3-4cm. Analizand in detaliu functionarea monturii, am ajuns la concluzia ca atat un fir flexibil prea scurt, cat si unul prea lung ar afecta eficienta monturii, insemnand rateuri.

Victor_Costache_Montura_CostaRig_3

Ca firul prea scurt duce la rateuri si mai putine prezentari mi-a fost confirmat de filmarile subacvatice. Lungimea firului de par o stabilesc astfel incat nodul buclei mici de care voi atasa momeala sa atinga sau sa fie cat mai aproape de V-ul carligului (punctul de curbura maxima). Asa determin lungimea minima a firului de par, asigurandu-ma ca momeala se roteste liber in jurul carligului si indeplinind conditia "(2) momeala sa afecteze cat mai putin miscarea carligului". Daca mi-as propune sa selectez pestii, as face firul de par mai lung, atat de lung cat sa se rareasca trasaturile pestilor care nu ma intereseaza. Nod fara nod sau Snell, matisez pana cand firul de par, tragand de el ca sa fie perpendicular pe tija, atinge varful carligului. In functie de marimea carligului si grosimea firului, sunt necesare mai multe sau mai putine spire. Nu e un numar batut in cuie. La nodul fara nod, inainte sa intorc firul prin ochet, ridic firul de par si mai matisez doua-patru spire pe tija carligului. Similar la Snell, dupa ce am terminat de matisat peste fir, mai fac inca doua-patru spire doar pe tija si apoi strang nodul. Astfel, firul de par va sta putin mai departat de tija, ceea ce, in opinia mea, ajuta la intepare, printr-o mai buna separarea a momelii de carlig.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma