Interpretarea sonarului
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
DOWN IMAGING
Down Imaging ofera mult mai multe detalii si o calitate superioara comparativ cu Sonar View. Fara sa exageram, am putea spune ca Down Imaging ne arata o fotografie a ceea ce se afla sub barca. Claritatea si detaliile din imagine sunt obtinute pe de o parte datorita undelor sonore de frecventa mai mare fata de Sonar View si, pe de alta parte, datorita faptului ca undele sunt concentrate pe o suprafata mai mica. Iata cum arata imaginea Sonar View de pe pagina anterioara vizualizata in modul Down Imaging.
Raportandu-ne la directia de deplasare a barcii, in loc de un con, cum este cazul la Sonar View, undele descriu mai degraba un triunghi, un con "aplatizat" care este larg pe directia stanga-dreapta, dar foarte ingust pe directia fata-spate. In figura din dreapta din imaginea de mai jos, sunt reprezentate undele sonore emise de un sonar cu tehnologie CHIRP in modul Down Imaging. In stanga, avem Down Imaging fara tehnologia CHIRP. Mai mult, desi "feliile" care scaneaza coloana de apa sunt mult mai inguste decat in cazul Sonar View, avand o deschidere mai mare, se acopera practic o zona mai larga si obtinem informatii pentru o suprafata mai intinsa a substratului in momentul in care barca se deplaseaza. In modul Down Imaging, undele sonore "lumineaza" substratul, structurile, pestii si alte obiecte aflate in coloana de apa. Termenul "lumineaza" este potrivit deoarece in aceasta vizualizare corpurile vor avea "umbre" care, la randul lor, ne pot oferi informatii utile. De exemplu, daca undele intalnesc un corp in coloana de apa, cum ar fi un peste, unele dintre ele nu vor ajunge la substrat, ci vor fi reflectate de obiectul respectiv. Astfel, daca substratul este uniform in acea zona, vom observa "umbra" obiectului respectiv pe substrat.
La fel ca in cazul Sonar View, unul dintre elementele de interes pentru pescar este duritatea (tipul) substratului. Ca regula generala, nuantele mai deschise indica un substrat cu densitate mare (pietris, pietre, busteni) sau indica faptul ca substratul urca in acea zona. Un substrat foarte dur poate aparea cu o nuanta apropiata de alb. Nuantele mai inchise semnifica substrat moale (nisip, mal) sau arata ca substratul coboara in acea zona. Asa cum am mai mentionat, "umbrele" (nuante foarte inchise) sunt generate de obiectele care stau pe substrat - cum ar fi un copac scufundat - sau de obiecte aflate in coloana de apa. Cu cat obiectul este mai inalt, cu atat "umbra" proiectata este mai mare. Dungile deschise la culoare sau norii care apar in suspensie pot fi pesti individual sau bancuri de pesti.
In functie de modelul sonarului, sunt disponibile mai multe palete de culori. Una dintre paletele disponibile, foarte utila in diferentierea duritatii substratului, este paleta verde-rosu. In acest caz, zonele cu substrat tare sunt reprezentate in culoarea rosie, pe cand zonele cu substrat moale in culoarea verde.
Cu toate ca nivelul de detaliu este impresionant la Down Imaging, trebuie sa avem in vedere o limitare. Asa cum se poate observa in figurile de mai sus, in sectiune, conul descris de undele sonore este foarte ingust. Asta inseamna ca daca un obiect - cum ar fi un peste - aflat in suspensie in coloana de apa sau pe substrat este orientat paralel cu amprenta pe substrat a conului, acesta nu va fi reprezentat vizual. Cel mult putem detecta "umbra" sa pe substrat. Cu alte cuvinte, este posibil ca anumite lucruri vizibile in Sonar View sa nu apara sau sa fie greu detectabile in Down Imaging. De aceea, daca dimensiunea ecranului sonarului este suficient de mare, este indicat sa avem in acelasi timp atat Sonar View cat si Down Imaging.
Sami
6 martie 2022
Foarte detaliat articolul….mulțumim
Dan
29 mai 2020
Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!
mircea
28 mai 2020
In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.
Gigi
2 aprilie 2020
Foarte ok
victor
31 decembrie 2019
pe intelesul tuturor !bravo
Listaru Bradut
4 septembrie 2019
Foarte tare ! Bravo !
Bassula Roberto
14 aprilie 2019
Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!
Boldea Alin
26 august 2018
Foarte frumos articolul. Multumesc!
Chiru Valentin
21 mai 2018
Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!
Perdun Marian
15 aprilie 2018
Îți mulțumesc foarte mult .
Cozma
4 ianuarie 2018
La ce pret??





