Interpretarea sonarului
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
REPREZENTAREA OBIECTELOR
Undele sonore emise de sonda descriu un con care scaneaza ce se afla sub barca. In functie de modurile de operare, de vizualizarile si de tehnologiile disponibile de la un model la altul, unghiul conului poate fi mai mare sau mai mic, iar baza conului poate fi cerc (pentru tehnologia 2D Sonar) sau elipsa foarte ingusta (pentru Down Imaging). Ca regula, cu cat frecventa este mai mare, cu atat unghiul conului este mai mic. Spre exemplu, la 200kHz unghiul conului este 20 de grade (ceea ce inseamna ca diametrul bazei conului este o treime din adancimea apei), iar la 83kHz avem un unghi de 60 de grade. Cu cat frecventa este mai mare, cu atat avem mai multe detalii pe ecran. O frecventa mai mica acopera o zona mai mare, dar ofera mai putine detalii decat o frecventa mai mare care acopera o zona mai mica. Totodata, sunetele cu frecvente mai mici ajung la adancimi si distante mai mari decat cele cu frecventele inalte. Trebuie retinut si faptul ca semnalul emis de sonda este mai puternic in zona centrala a conului si scade spre extremitati. Pentru vizualizarea Side Imaging, sonda transmite unde sonore care se intind ca o "perdea" de la nivelul sondei in toata coloana de apa, pe o latime totala stanga-dreapta de aproximativ 200m, in jur de 100m in fiecare directie. Aceste distante variaza de la un producator la altul si chiar intre modelele aceluiasi producator.
Exista modele in generatiile mai noi de sonare care folosesc simultan doua sau chiar mai multe frecvente, cum ar fi Dual Beam Plus de la Humminbird, oferind in acelasi timp informatii detaliate pentru zona aflata sub barca, dar si acoperind o suprafata mai mare. Cea mai performanta tehnologie la ora actuala este CHIRP. A fost imprumutata din domeniul militar si implementata pentru prima data in sonarele comerciale in 2009. CHIRP este acronimul pentru Compressed High Intensity Radiated Pulse (pulsuri comprimate radiante de intensitate ridicata). Pe scurt, tehnologia CHIRP inseamna transmiterea simultana a unor pulsuri cu frecvente aflate intr-o plaja prestabilita (de exemplu 100 de frecvente intre 150kHz si 250KHz). Cu alte cuvinte, in loc de un singur con, sunt 100 de conuri. Fara a intra mai mult in detaliile tehnice ale tehnologiei CHIRP, avantajul major este ca obtinem pe ecran o mai buna separare a obiectelor aflate in coloana de apa sau pe substrat. Astfel, la sonarul traditional un banc de pesti de talie mica va aparea pe ecran ca un nor, pe cand la un sonar care foloseste CHIRP pestii vor fi reprezentati individual.
Pentru a intelege cum vor fi reprezentate anumite obiecte pe ecran in functie de modul de vizualizare, trebuie sa retinem cateva lucruri. Pentru Sonar View, undele emise de sonda sonarului descriu un con. Pentru Down Imaging, avem un con cu baza "turtita" la care ne-am putea gandi ca la un triunghi. Pentru Side Imaging, o "perdea" care se intinde stanga-dreapta de barca in toata coloana de apa. Desi obiectele din coloana de apa si substratul sunt tridimensionale, acestea vor fi reprezentate - indiferent de modul de vizualizare - pe un ecran bidimensional. Spre deosebire de Sonar View, la care conul acopera 360 de grade, pentru Down Imaging si Side Imaging undele emise in pulsuri de sonda sonarului "taie" apa si substratul in "felii" foarte subtiri (in jur de 10-20 pe secunda). Informatiile receptionate sunt recompuse - lipite una langa alta - construindu-se astfel imaginea (proiectia) bidimensionala a ceea ce se afla sub barca in coloana de apa si forma substratului. Un alt parametru care trebuie luat in calcul este viteza de deplasare a barcii. Cu cat viteza este mai mare, iar obiectele sau substratul se afla la o distanta mai mare de sonda, creste riscul ca acestea sa nu fie detectate sau sa se piarda din detalii. In acest sens, recomandarea producatorilor este ca viteza barcii sa nu depaseasca 15km/h.
Sami
6 martie 2022
Foarte detaliat articolul….mulțumim
Dan
29 mai 2020
Buna seara, Victor! Mi-a placut articolul tau: clar si cuprinzator. Eu am un GARMIN STRIKER 5CV (cu care, inca nu am iesit pe apa). Ai date despre acest tip de sonar? ...nici macar nu stiu daca are "Side vù". Am tot incercat sa gasesc, ...dar nu am reusit. Multumesc anticipat!
mircea
28 mai 2020
In vizualizarea Sonar View, imaginea fiind dinamica, ea curgand cateva secunde, 10-15 s poate, noi cum stim pozitia barcii raportat la ce vedem pe ecran ?Cum gasesc pragul la Dunare si ma pozitionez corect (ancorez)pe el ? Am un Lowrance Hook 2 Tripleshot+ gps, total scan. In mers sau static eu nu stiu fata de ce vad.
Gigi
2 aprilie 2020
Foarte ok
victor
31 decembrie 2019
pe intelesul tuturor !bravo
Listaru Bradut
4 septembrie 2019
Foarte tare ! Bravo !
Bassula Roberto
14 aprilie 2019
Salut Victor Costache,cunosti cumva daca modelul Humminbird Helix 5 CHIRP G2,are SI si DI?multumesc!
Boldea Alin
26 august 2018
Foarte frumos articolul. Multumesc!
Chiru Valentin
21 mai 2018
Salut Victor un articol foarte bun si bine dezvoltat felicitari!
Perdun Marian
15 aprilie 2018
Îți mulțumesc foarte mult .
Cozma
4 ianuarie 2018
La ce pret??





