Ingrediente de succes (2)

mark-mckenna.jpg Mark McKenna

Mark McKenna este un expert in domeniul nadelor de crap, ale carui cunostinte si rezultate au atras atentia publicului si presei de specialitate. Colaboreaza cu principalele publicatii din Marea Britanie, cum ar fi revista Carpworld, in care a publicat o serie de articole de mare audienta, lectura obligatorie pentru orice pescar de crap pasionat de subiectul nadelor. Proprietar al firmei Baitcraft.

Data: 22 ianuarie 2017 1 comentariu

FAINURI DE CARNE

 

Cei mai multi dintre noi evaluam un boilies in functie de numarul crapilor pe care ii prindem cu el. Pescuiesc pe un lac pe care fiecare captura are valoare si ma bucur de orice peste pe care-l prind, pentru ca toti sunt importanti pentru mine. Ca atare, imi fac boiliesurile cu gandul de a prinde cat mai mult peste. Are sens ca nada mea sa fie diferita de a altora doar in masura in da un randament mai bun fiind mai atragatoare sau avand o valoare nutritiva mai ridicata. N-as sacrifica niciodata valoarea nutritiva sau alte aspecte importante, cum ar fi eficienta boiliesului pe toata durata sezonului, doar de dragul de a avea un boilies diferit de al altora. In fine, daca va este clar de ce vreti ca boiliesul sa fie diferit, cum faceti asta?

Ingrediente_de_succes_16

Stiu ce vreau sa obtin; vreau un boilies care sa imi prinda cat mai multi crapi pe tot parcursul anului, in orice conditii. Orice reteta as face, care s-ar abate de la formulele standard, general acceptate, ar trebui sa fie la fel de nutritiva si atragatoare. Tinand cont de experientele si ideile mele in legatura cu principiile directoare ale unei retete de boilies, posibilitatea de a face un boilies complet diferit, care sa fie in acelasi timp foarte bun, e limitata. Exista niste limite de care nu pot trece, altfel anumite aspecte ale boiliesului (in special digerabilitatea si eficienta pe apa rece) vor avea de suferit. Vad o usoara tendinta in industria boiliesurilor de a face reclama anumitor boiliesuri cu argumentul ca „nu contin fainuri de peste". Boiliesurile respective sunt teoretic recomandate pentru lacuri care au fost pescuite intens cu boiliesuri pe baza de faina de peste. Bun, de acord. In trecut, am folosit cu oarecare succes boiliesuri fara faina de peste, dar niciodata cu succesul pe care-l voiam - mai ales in lunile de iarna, cand randamentul acestor boiliesuri fara faina de peste era in mod clar mai slab decat al boiliesurilor formulate pe combinatia clasica de fainuri de peste, proteine lactice si birdfood-uri. E interesant sa urmaresti si felul in care producatorii schimba din cand in cand prezentarea facuta boiliesurilor fara faina de peste. Cand le lanseaza pe piata au o prezentare; dupa un timp, au alta prezentare. Un astfel de boilies, care n-are nici macar un an de cand a aparut, e prezentat acum in felul urmator: „Nu e cel mai productiv boilies ca numar de capturi, dar are capacitatea de a prinde mai ales crapi mari". Intelegeti care e ideea!

Ingrediente_de_succes_22

Cea mai buna metoda de a crea o reteta diferita (ma refer aici la diferentele fata de de retele standard) in ceea ce priveste procentul de proteina dintr-un boilies pe baza de faina de peste este sa inlocuiesti o treime din faina de peste din reteta cu o faina alternativa. Exista multe posibilitati, dar printre cele mai speciale fainuri de origine animala, dar care sa nu fie fainuri de peste, sunt faina de carne (purified meat meal), faina de pasare (poultry protein meal) si pudra de ficat (liver powder). Faina de carne are o aroma ca de Bovril (N.trad. Bovril e un produs traditional englezesc - un extract de carne, care se foloseste in bucataria engleza in diverse feluri), ceea ce e suficient ca s-o faca diferita si foarte interesanta. Faina de carne are insa o problema: variaza in calitate, e destul de grasa si are un continut ridicat de cenusa. In schimb, faina de pasare, chiar daca are o aroma mai slaba, are o valoare nutritiva mai ridicata si, evident, n-are legatura cu faina de peste. Daca vrei sa folosesti cele doua fainuri (de carne si de pasare), solutia optima este sa le combini, folosindu-le alaturi de LT94 si de faina de peste predigerata. Am avut rezultate foarte bune in trecut cu o reteta de genul asta. In principiu, n-as renunta la mai mult de o treime din procentul de faina de peste din boilies. Va recomand sa incercati o reteta cu 20% LT94, 5% faina de carne si 5% faina de pasare, ca principala sursa de proteina in boilies.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

Holban ovidiu

6 decembrie 2022

Multumim domnule Vlad pt acest articol foarte interesant din care putem invata multe , datorita acestui articol si a multor altora , adunate si traduse de dumneavoasta voi reusi sa concep bila mult dorita , sa nu mai fiu nevoit sa cheltui bani pe bile care nu stiu ce ingrediente contin , o seara buna si as dori o recomandare de lichid nutritiv care sa imi puna bila fismeel in valoare

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma