Fotografie cu crap (2) - Lansete in peisaj
Pete Castle este un pescar englez de succes, autor de articole pe teme diverse, pentru reviste din toata Europa. Expert in film si fotografie. A produs o serie de filme foarte apreciate de public, cum sunt "Summer Haze" sau "Autumn Moon", pentru Free Spirit. Consultant pentru firmele Korda si Free Spirit. Conduce scoala de fotografie ClickCarp, dedicata in mod special fotografiei de pescuit.
PORTRET DE LANSETE
Dupa fotografiile cu trofee, cele cu lansete sunt pe primul loc ca popularitate printre pescarii de crap. Majoritatea nu sunt altceva decat peisaje intersectate de silueta unui subiect: bateria de lansete. Fotografiile bune din aceasta categorie au, dupa parerea mea, ceva foarte puternic. As zice (daca nu e prea pretentios) ca fixeaza prezenta omului in natura. Ca sa scoateti o imagine buna, trebuie sa tineti cont de lucrurile discutate anterior - incadrarea, lumina, rama naturala, formatul vertical sau orizontal, schimbarea de perspectiva si fotografierea cat mai creativa, din cat mai multe unghiuri. Un element la care tin, pentru a da o senzatie de echilibru in compozitie, este ca lansetele sa fie aliniate la acelasi nivel. In pescuitul propriu-zis ma intereseaza mai putin cat de aliniate sunt lansetele, dar le aliniez pentru orice eventualitate, fiindca s-ar putea sa trag un cadru cu ele cand am lumina buna.
Mi-a placut dintotdeauna sa fotografiez lansete si peisaje. De multe ori, ni se intampla sa pescuim in locuri de o frumusete extraordinara, iar locurile acestea ofera un potential fantastic pentru fotografie. Sa prinzi in cadru un cer cu nori capriciosi deasupra unui lac frapant prin desen sau culoare inseamna sa poti arata prietenilor si familiei ca nu suntem complet nebuni cand mergem la pescuit. Prin fotografie, cei ce nu pescuiesc pot sa inteleaga cate ceva despre farmecul pescuitului. Nu o data mi s-a intamplat sa ma intorc de pe balta fara nicio captura, dar avand in aparat cateva imagini cu lansete si peisaje memorabile, si aveam sentimentul ca prinsesem ceva.
Fotografia de peisaj nu are un set de reguli fixe, fiecare poate avea propria lui interpretare cu privire la ce inseamna o imagine reusita, dar exista cateva elemente de baza care va pot ajuta sa obtineti imagini mai bune. De exemplu, lumina este probabil elementul cel mai important in acest tip de fotografie. Iar frumusetea nu e totul, arta peisajului inseamna mai mult decat sa fotografiezi locurile frumoase din jurul tau. Epurarea imaginii de partile inestetice ale acestor locuri conteaza si ea.
In sfarsit, aparatul poate fi tinut nu doar intr-un singur fel si veti avea de castigat daca trageti atat orizontal, cat si vertical si daca va exersati creativitatea. Pentru orice imagine exista mai multe unghiuri. Cautati-le si veti descoperi cadrul ideal. Peisajul clasic are un prim plan, un punct focal sau un subiect (lansetele, in cazul de fata) si un fundal. Aceleasi principii de compozitie se aplica fie ca folositi un aparat simplu, fie ca lucrati cu unul performant. Acum nu va ramane decat sa iesiti pe apa si sa treceti la treaba. Succes si lumina buna!
Traducere de Vlad Pavlovici





