Crapi greu de prins (1)
Etienne Gebel este un pescar german respectat. Tactician prin definitie, acorda mare atentie tuturor aspectelor pescuitului, de la localizare la monturi si nade. Ideile sale despre camuflajul monturii sunt cu totul originale. Posesor al unei galerii de trofee de toata frumusetea, de pe lacuri dintre cele mai grele. Expert in fotografie. Colaboreaza cu publicatii de crap din toata Europa. Este consultant Korda.
SEMNALUL DE HRANA
Fiecare crap are preferintele lui. Se poate intampla ca boiliesurile noastre sa nu se potriveasca deloc cu aceste preferinte, asa ca pestele pur si simplu le va ignora, chiar daca i le pui in fata. E posibil ca un anumit crap sa fie interesat de o hrana de mici dimensiuni, pentru ca hrana lui naturala e si ea de mici dimensiuni. Sunt crapi care nu vor altceva decat lucrurile pe care le-au mancat toata viata, de pilda scoici sau dafnii sau crustacee.
Aceste scoici sau dafnii sau crustacee transmit un semnal de hrana pe care pestele il capteaza cu receptorii sai gustativi. E o hrana pe care crapul n-o asociaza cu stresul. N-a fost prins niciodata la asa ceva.
Multe firme producatoare de nada incearca sa faca in asa fel incat boiliesurile lor sa transmita un semnal identic. Din experienta mea, pot sa confirm ca e cea mai buna abordare posibila. Altfel, oricata nada i-ai arunca pestelui, sub forma de boiliesuri, pelete, porumb sau canepa, pentru el toate astea sunt o hrana noua, necunoscuta, si exista crapi care nu accepta decat hrana lor naturala. Acestia sunt crapii pe care nu-i vom prinde decat foarte rar - sau niciodata - cu o nada creata de mana omului.
Vreti un exemplu?





