- 4.5/5
PRO
- Varful de gama al mulinetelor Ultegra.
- Sisteme de ultima generatie.
- Angrenaj solid, fara jocuri.
- Posibilitati de customizare.
CONTRA
- Bucsa de plastic la galet.
- Port de ungere - atentie la modul de folosire.
Shimano Ultegra CI4+ XTC
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
CONSTRUCTIE SI MATERIALE
Vlad Pavlovici: Ce parere ai despre materialele folosite in constructia mulinetei?
Mugurel Adascalitei: Corpul, rotorul si tamburul mulinetei sunt realizate din aceleasi materiale ca si la modelul vechi Ultegra CI4+ XTB. Am vorbit despre ele atunci cand am analizat vechiul model, asa ca nu are rost sa revenim asupra lor si acum. Exista insa unele diferente in ceea ce priveste interiorul galetului. Rulmentul galetului este capsulat intr-un invelis de teflon si are in ambele parti inca doua saibe, una metalica si cealalta din teflon, care inchid efectiv galetul. Se elimina astfel posibilitatea intrarii apei sau a altor particule care ar afecta functionarea rulmentului.
Vlad Pavlovici: Cum se prezinta Ultegra CI4+ XTC in interior? Ce tehnologii foloseste?
Mugurel Adascalitei: Interiorul mulinetei implica in cea mai mare parte aceleasi tehnologii ca si la Ultegra CI4+ XTB, deci nu sunt schimbari majore. Vorbim de angrenajul cu sistem X-SHIP, sistemul de asezare a firului Aero Wrap combinat cu oscilatie lenta Super Slow 5, axul "plutitor" Floating Shaft, cinci rulmenti S A-RB plus rulmentul de antiretur si chiar noile tehnologii X-Protect (mecanism cu triplu strat de impermeabilizare a mulnetei) si G Free Body (centrul de gravitatie al mulinetei este mutat mai aproape de lanseta). Sunt tehnologii care nu apar ca atare - sub aceste nume - in datele tehnice ale modelului vechi, dar erau deja implementate. Daca ne uitam la fotografiile angrenajelor atat la vechea Ultegra CI4+ 14000 XTB, cat si la noua Ultegra CI4+ XTC, vedem ca Worm Shaft-ul a fost repozitionat impreuna cu tot sistemul de oscilatie in partea de sus a mulinetei. Astfel, centrul de greutate al mulinetei este mai aproape de lanseta si de mana pescarului si previne rasucirea mulinetei in timpul lansarii. In ceea ce priveste garniturile de protectie pentru frana si rotor date de sistemul X-Protect, ele sunt prezente la ambele modele, cu un plus pentru modelul nou Ultegra CI4+ XTC, care are protectie si la galet. Este acelasi galet cu protectie pe care l-am intalnit si la Power Aero XTB/XSB.
Vlad Pavlovici: La prima vedere, Ultegra CI4+ XTC ruleaza usor diferit fata de vechiul model Ultegra CI4+ XTB. Ai vreo explicatie tehnica pentru asta sau e doar o impresie?
Mugurel Adascalitei: Nu este doar o impresie. Avand in vedere ca Ultegra CI4+ XTC a aparut in magazine de cateva saptamani, am avut ocazia sa observ si primele reactii ale pescarilor fata de ea. Bineinteles, comparatiile au fost facute cu Ultegra XTD/XSC si cu Power Aero XTB/XSB. Noul model ruleaza mult mai "legat" decat Ultegra CI4+ XTB. Este mai apropiat de Ultegra XTD. Multi pescari prefera acest rulaj inchegat, care iti ofera impresia de robustete. Un lucru important pe care l-am observat la toate modelele de Ultegra CI4+ este ca sunt foarte bine construite si nu au niciun fel de jocuri in pinioane sau in rotor. Acest lucru, ca si felul in care sunt unse cu vaselina angrenajele din interior, se reflecta in modul de rulare al mulinetei. Nu toate sunt unse exact la fel. Am avut ocazia sa desfac mai multe modele Shimano nou-aparute, cum ar fi Power Aero XTB, Ultegra XTD sau modelul de fata, Ultegra CI4 + XTC. Daca este sa facem o comparatie intre ele, Ultegra CI4 + XTC contine mai multa vaselina in interior.
KUN JOZSEF
21 noiembrie 2018
UNDE SE POATE PUNE RULMENTI IN PLUS ?





