Caldarusani
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
ABORDARE
Lucrul cel mai important pe Caldarusani este locul. In ciuda dimensiunilor ample, e un lac cu locuri putine. Cortinele de stuf sau falezele abrupte fac ca lungi portiuni de mal sa fie greu accesibile. Dintre vadurile existente, o parte sunt neproductive, daca te intereseaza sa dai dupa peste mare, pentru ca fie nu au structuri, fie structurile pe care le au nu tin crap. Chiar daca vezi in fata plauri sau rarisuri de stuf, nimic nu iti garanteaza ca prinzi. Unele structuri sunt ignorate de crap, pe altele crapii stau doar intr-un anumit sezon, in functie de temperatura si de nivelul lacului, nivel care poate fi variabil.
Cele mai productive locuri sunt in margini de plaur. Nici nu le vezi daca nu ai ochiul format. Sunt mici "locuri fierbinti", aflate frecvent in preajma unor arbusti care se cheama zalogi. In crengile lor, care coboare sub apa, crapii stau ca maimutele in copaci. E greu sa scoti un crap mare de acolo, dar pentru mine sunt ca un bec in noapte. Pun intotdeauna o montura acolo.
Al doilea lucru ca importanta, dupa localizare, e felul in care nadesti. Nu nada. Nada nu valoreaza nimic daca nu e folosita corect. Pe Caldarusani, asta se vede mai clar decat pe alte lacuri, pentru ca pestele nu cauta nada, are suficienta hrana naturala la dispozitie si nu are niciun motiv sa iasa de sub plaurul care ii asigura si mancare, si adapost. O solutie buna sa te imprietenesti cu pestele e prenadirea. Daca ii oferi o nada decenta, pestele va fi in mod cert interesat de ea, cu atat mai mult deca nu e pescuit in acelasi timp si nada vine ca un cadou.
Petrică
30 iulie 2017
Multumim pentru sfaturi!





