Caldarusani
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PROFIL
Primele capturi pe Caldarusani sunt capturi de imagine. Intins pe o suprafata mult mai mare decat pare la prima vedere, datorita formei serpuite si numeroaselor brate si golfuri care ascund sau dilueaza grandoarea lui adevarata, lacul se ofera privirii cu peisaje care taie respiratia oricarui pescar. Impresia cea mai puternica e de mister si salbaticie. O atmosfera fantastica se imprima in tine ca un tatuaj. Malul de nord e invelit de padurea Vlasiei, care coboara pana la apa, crengile uscate ale arborilor ajungand in lac si devenind structuri care nu o data tin peste. In partea de est a lacului, gasesti mari intinderi de plaur, care sunt de fapt ramasite ale unor plauri gigantici.
Caldarusani e un lac natural format prin inchiderea unui curs de apa cu nume arhaic si pitoresc - Cociovalistea. Pe un promontoriu al lacului, inconjurata din trei parti de apa, ca un zid de protectie, se gaseste manastirea Caldarusani, ridicata la 1637. Cupola ei argintie e un reper vizibil din aproape oricare zona a lacului. Privita din jungla de plaur in care pescuiam, pare sa intersecteze traiectoria soarelui la asfintit. Discul solar coboara lent si dispare in manastire. Lacul se intinde de la picioarele tale si pana la apusul soarelui.
Nimic nu e plat pe Caldarusani. Cortine compacte de stuf inconjoara lacul ca un inel, malurile sunt inalte si pe alocuri abrupte, ca niste faleze, vederile sunt panoramice (ce cuvant sters, caracterul locului e dincolo de cuvinte!), luciul de apa e dantelat, trecand de la deschideri vaste la canale ramificate, lungi si inguste, desi "ingust" poate sa insemne aici latimi de 200 de metri, plaurii coloreaza oglinda lacului.
Petrică
30 iulie 2017
Multumim pentru sfaturi!





