Varlaam - intrebari si raspunsuri (2)
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
ECHIPAMENTE SI MONTURI
Daca lacul este plin de pescari de crap, se mai poate pescui la stationar?
Madalin Barnea: In ultimii ani, a crescut interesul pescarilor de stationar si in special de feeder pentru Varlaam si am tinut cont de asta. Avem cateva standuri care le sunt dedicate. Nu sunt multe, doua pe Sectorul A si cinci pe Sectorul B (e posibil sa mai deschidem doua pe Sectorul B in acest an), dar sunt rezervate doar pentru cei care pescuiesc la stationar, indiferent cat de ocupat e lacul cu pescari de crap. Se gasesc locuri si pe standurile de crap care raman libere din diverse motive. Cei care vor sa vina la Varlaam pentru pescuitul la stationar trebuie sa sune la administratie si sa-si rezerve standul cu doua, trei zile inaintea partidei. Numerele de contact sunt pe site-ul lacului.
Ce locuri merita pescuite? Ce echipamente sunt necesare?
Madalin Barnea: Multi pescari sunt atrasi de locuri care par interesante vizual, de exemplu locuri lipite de mal sau langa stuf sau langa un copac aplecat peste apa sau langa o insula. Nu e suficient insa ca locurile arata promitator, trebuie sa le verificam cu sonarul si cu prodding stick-ul. Sonarul si prodding stick-ul sunt instrumente de baza la Varlaam. Orice pescar care vine fara ele va fi dezavantajat daca si-a propus sa planteze, pentru ca sunt variatii de substrat de adancime pe care le sesizezi doar cu sonar si cu prodding stick. Uneori le putem imprumuta pescarilor un prodding stick, chiar si un sonar. Daca avem timp, ii ajutam sa caute locuri si sa le balizeze, dar astea sunt situatii exceptionale si nimeni nu trebuie sa conteze pe ele. Le recomandam clientilor sa vina pregatiti cu toate echipamentele necesare pentru plantat. Apropo de prodding stick, e un instrument util, dar trebuie folosit cu masura. Am vazut clienti care stau pe apa ore intregi si dau cu prodding stick-ul jumatate de ora pe doi metri patrati. Daca faci galagie si balacesti apa fara rost, pestele s-ar putea sa plece si sa nu se mai intoarca prea repede.
Ce monturi si ce momeli sunt cele mai indicate?
Madalin Barnea: Datorita faptului ca lacurile de la Varlaam sunt destul de grele, unii pescari au tendinta sa foloseasca monturi complicate. Asta nu ii ajuta cu nimic. Nu le recomandam sa complice lucrurile la nivelul monturii, se poate pescui cu monturile cele mai simple, daca sunt puse unde trebuie. Alta problema e schimbarea monturii prea des si la ore nepotrivite, de exemplu dimineata devreme, intr-unul din cele mai bune momente ale zile. Altii lucreaza cu forfacuri foarte lungi, de 25-30cm, pentru ca planteaza, dar plantatul nu implica neaparat un forfac lung. Noi le propunem sa incerce monturi fine, cu carlige si momeli mici, chiar si cu riscul de a prinde caras sau ten. Montura trebuie sa lucreze corect, iar carligul trebuie sa fie cat mai ascutit. In materie de boiliesuri de carlig, boiliesurile mari nu sunt cea mai buna solutie daca vrei sa prinzi peste mare. Sunt pescari care folosesc boiliesuri de 24mm (si uneori prind cu ele) ca se faca selectie, dar momelile mici sunt mult mai productive. Inca un lucru legat de momeli. Pescarii ma intreaba uneori: daca pun cutare boilies la carlig, crezi ca prind? Pestele nu se prinde doar pentru ca ai pus un anumit boilies, se prinde dintr-un cumul de factori. Locul, tipul de nada, cantitatea de nada si montura sunt in general mai importante decat boiliesul de carlig.
Manea marian
8 iunie 2021
Sunteți excelenți
Anto
8 aprilie 2021
Hello there
My name is Anton,
Sorry for the English language,but im from Bulgaria... i have very unusiual question...Did you guys
monitor PH levels on the water?





