Totul despre lansetele Century (2)
AUTOCLAVE TECHNOLOGY
Nigel Banks: Century foloseste un sistem de unic de tratare termica a blancului, care se cheama Autoclave Technology, tratarea blancului in autoclava. Ce avantaje are in constructia lansetei?
James Chilcott: Blancurile sunt in mod normal tratate termic intr-un cuptor, pentru a intari matricea de rasini care sustine fibra de carbon. Aceasta "coacere" a blancului in cuptor duce insa inevitabil la formarea unor bule de aer in peretele blancului. Din cauza lor, blancul se poate inmuia prematur, isi modica actiunea si pierde din valoarea de T/C. Tratarea blancului in autoclava are multiple beneficii. Aerul din pereti e reabsorbit in rasina, ceea ce face ca lanseta sa-si pastreze actiunea un timp mult mai lung. Rezistenta lansetei creste, materialul are o structura mai densa si mai solida. Lanseta e mai placuta in folosire. Daca am trata acelasi blanc in autoclava si in cuptor, blancul autoclavat ar fi mai subtire. Matricea de rasini a blancului poate fi perfect controlata, ceea ce reduce greutatea si imbunatateste performanta lansetei.
In Formula 1, nicio firma de top n-ar accepta un piesa de carbon cu un rol structural daca n-ar fi autoclavata. Unii producatori spun ca folosesc cel mai nou "carbon din industria aerospatiala". Asta nu inseamna foarte mult daca materialul nu e prelucrat corect. Tehnologia folosita de Century e confirmata de-a lungul anilor si se poate observa in practica. Oricine foloseste o lanseta Century al carei blanc a fost tratat in autoclava observa ca blancul nu se modifica in timp.





