Perspective la Horgesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 19 decembrie 2023 1 comentariu

STRATEGII PENTRU CRAPI MARI

 

Vlad Pavlovici: Am cateva intrebari si pentru Mihai legat de felul in care poate fi abordat lacul. Daca ne uitam la capturile din 2023, ai prins o intreaga colectie de crapi mari, intre care doua exemplare de peste 30kg. Ca sa punem lucrurile in context, spune-ne cum pescuiesti.

Mihai Simion: Situatia mea e atipica in raport cu ceilalti pescari. Cand sunt pe lac, eu sunt la serviciu. Ca administrator, rareori am timp sa ma ocup de pescuit, de obicei am alte prioritati. Pe de alta parte, am avantajul ca nu sunt presat de timp si pot sa profit de conditiile meteo favorabile. Cumulat, am probabil mai multe zile si nopti de pescuit decat alti pescari, ceea ce ma ajuta. De trei ani, pescuiesc pe acelasi stand, cel din fata cabanei administratiei, si am ajuns sa inteleg lacul atat vazand ce fac pescarii, cat si pe baza partidelor mele. In primul an, rezultatele nu au fost grozave, dar in al doilea an am inceput sa prind si crapi mari, intre care un exemplar de 30,3kg, care a fost recordul lacului la acea data. E un crap pe care noi il cunosteam de la navodirile de sfarsit de sezon, dar care nu mai fusese prins la pescuit sportiv, cel putin nu la greutati mari, de peste 20kg. La prinderea lui, este posibil sa fi contat si faptul ca am pescuit intr-o zona linistita, in care de obicei nu pescuieste nimeni. Anul acesta, rezultatele au fost si mai bune, am reusit sa prind mai multi crapi de peste 20kg si doi de peste 30kg, pescuind pe acelasi stand si pe aceleasi locuri.

Perspective_la_Horgesti_2023_2

Vlad Pavlovici: Da-ne cat mai multe informatii despre ceea ce faci - nade, monturi, strategii, orice ar putea fi util pentru alti pescari. 

Mihai Simion: Ca nada, am folosit si seminte, si boiliesuri. In primavara, la inceputul sezonului, pe apa rece, am pescuit doar cu seminte fierte (porumb si grau), in ideea ca vor fi mai usor digerabile pentru crapi. Pestii pe care i-am prins au avut intre 7kg si 15kg, pesti pe care ii putem considera mici sau medii pentru nivelul lacului. Dupa cateva saptamani, am inceput sa pescuiesc si cu boiliesuri. Nada era compusa din 70% seminte si 30% boiliesuri, iar media de greutate a pestilor prinsi a crescut. Dupa alte cateva saptamani, am pescuit cu 50% seminte si 50% boilies, iar in toamna, cand am prinsi si crapii cei mai mari, am pescuit doar la boilies. N-am mai folosit seminte deloc. Ca strategie, n-am nadit mult, am pescuit pe "farfurii" de nada. Un aspect care s-ar putea sa fie de interes este ca am lasat lansetele in pozitie si cate doua zile (48 de ore), nu le-am schimbat in fiecare zi, cum fac cei mai multi pescari. Initial, le-am lasat mai mult pentru ca n-am avut timp sa ma ocup de ele, fiind la serviciu, dar am prins mai multi crapi mari la monturi care stateau in apa de peste 24 sau 36 de ore si m-am gandit ca nu este o intamplare. Asa ca am renuntat sa schimb lansetele zilnic, le las neatinse si cate doua zile si nu o data s-a intamplat ca metoda asta sa dea rezultate. 

Perspective_la_Horgesti_2023_3

Vlad Pavlovici: Ce le recomanzi pescarilor care fac primele partide la Horgesti si inca nu cunosc lacul?

Mihai Simion: Avem multe informatii publicate despre pescuitul la Horgesti (filme si articole) si cred ca ar fi util pentru cineva care vine pentru prima oara la noi sa le parcurga. In timpul partidei, le recomandam pescarilor sa aiba rabdare. Sa nu intre pe apa prea des, fara justificare, si mai ales sa nu intre pe apa in orele de hranire ale pestilor, cum ar fi dimineata devreme, pentru ca risca sa deranjeze locurile. Sa nu scoata lansetele de mai multe ori pe zi, doar pentru ca n-au avut trasatura. Sa nu-si schimbe strategia prea repede. Sa nu nadeasca in exces pentru ca nadirea masiva cu greu poate fi corectata. Sa acopere toata zona pe care o au la dispozitie si sa nu ignore locurile mai putin pescuite, cum ar fi cele de langa maluri. Iar daca n-au rezultatele pe care si le doresc de la prima partida, sa nu dezarmeze. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

ciobanu vasile

21 decembrie 2023

Felicitari administratorilor pentru efortul depus,in organizarea si administrarea lacului,astfel incat fiecare pescar care paseste pe malurile lacului sa aiba tot confortul si linistea unei partide de pescuit,Este o oaza de liniste,antistres,la care revin de fiecare data.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma