Interviu cu Rod Hutchinson (1)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
BOILIESURILE SHELF-LIFE
Tim Paisley: Sa ne intoarcem la boiliesuri. As spune ca boiliesurile shelf-life sunt nade de atractie. Crezi ca este o afirmatie corecta?
Rod Hutchinson: Nu pot sa discut nadele altora, dar boiliesurile shelf-life facute de mine sunt concepute sa fie nade instantanee, eficace din momentul in care le scoti din punga. Este evident ca valoarea lor nutritiva va fi limitata, datorita costului. Insa atractantii trebuie sa fie perfect alesi. Daca un pescar cumpara o punga de boiliesuri shelf-life facute de mine, vreau sa prinda cu ele. Si stiu ca pescarii vor sa prinda repede. In opinia mea, asta este rationamentul care sta la baza boiliesurilor shelf-life.
Tim Paisley: Daca cineva isi face propriile boiliesuri de atractie, cat de important este mixul? Si cum iti alegi atractantii pentru un boilies de la care pretinzi sa prinda crap imediat ce e aruncat in apa?
Rod Hutchinson: Cred ca depinde in mare masura de anotimp. Urasc categorisirile astea cu vara, iarna si asa mai departe, insa cele patru anotimpuri pot fi atat de diferite, incat e o abordare inteligenta sa-ti schimbi felul in care pescuiesti pe parcursul anului. Ciclul hranei naturale este diferit de la luna la luna - si dupa el ma ghidez. Am crescut in Lincolnshire, o regiune in care intotdeauna s-a putut pescui la crap tot anul. Pentru mine, cea mai buna perioada de hranire sunt ultimele doua saptamani din mai si primele doua saptamani din iunie. Pestele mananca pe rupte si iti poti permite sa folosesti multa nada. In perioada asta, nu cred ca mixul de boilies joaca un rol pre mare. Cu cat anul inainteaza, cu atat mixul poate sa devina mai important, in special vara. Cu cat pescuitul devine mai dificil, cu atat mixul conteaza mai mult. Dar inainte ca pestele sa fie pescuit intens, inainte sa existe presiune asupra pestelui, nu cred ca are mare importanta.
Daca n-as avea voie sa folosesc decat un singur mix tot anul, ca baza pentru un boilies de atractie, as folosi mixul meu Promix 50/50. Pescarii obisnuiau sa spuna ca boiliesurile pe baza de gris sunt gunoaie, iar cele pe baza de proteine lactice au valoare nutritiva ridicata. Ambele au prins peste, iar in anumite perioade ale anului, cand pestele se hranea intens, cele pe baza de gris erau la fel de bune ca oricare altele, daca foloseai atractantii la acelasi nivel. Apoi, cind vremea se racea, prin octombrie, boiliesurile pe baza de proteine lactice prindeau mai bine. Explicatia mea este ca iarna ai nevoie de mai multe substante solubile in compozitia mixului, iar mixurile pe baza de proteine lactice aveau caseinatele, care sunt solubile.
Ca sa lamuresc cum a aparut Promix 50/50, echipele mele de field-testeri foloseau cele doua tipuri de mixuri si le combinau. Asa s-a nascut acest Promix 50/50, care este pe jumatate un mix pe baza de gris si pe jumatate un mix pe baza de caseinate. Cu totii testam o multime de arome si toata lumea a ajuns la concluzia ca amestecul cel mai bun pentru un boilies de atractie este Promix 50/50. Mixul in sine, datorita caseinatelor din compozitie, este atractiv.
valter
25 octombrie 2015
Interesanta spusa lui Rod legata de boiliesurile shel-life produse de el: ''concepute sa fie instantanee...Este evident ca valoarea lor nutritiva va fi limitata,datorita costului''.





