Interviu cu Mike Willmott (2)
BOILIESURI DESHIDRATATE
CarpOnline: In capitolul despre nade din Carp Life, discuti pe larg boiliesurile uscate. Faci acolo cateva observatii foarte interesante pe care as vrea sa le reluam aici.
Mike Willmott: Motivul fundamental pentru care uscam boiliesurile este sa le ferim de mucegai. Cu cat boiliesurile sunt mai uscate, cu atat rezista mai mult si mai bine. Cand le scoti de la fiert, boiliesurile pot avea un nivel de umiditate care ajunge si la 50%, ceea ce e foate mult. Daca le pui intr-un ambalaj de plastic, vor mucegai destul de repede, in cazul in care nu sunt tinute la congelator. Viteza cu care ajung sa faca mucegai depinde de mai multi factori (ingredientele pe care le contin, temperatura ambientala, expunerea la soare etc.), dar in principiu vorbim de cateva zile. Daca sunt tinute la uscat in jur de zece zile, intr-un loc cald, se vor usca suficient incat sa poata fi pastrate fara sa fie congelate. Cand nivelul de umitate scade sub 8%, deja boiliesurile pot fi pastrate cu anii.
Ce e important de observat este ca, prin uscare, o mare parte din atractantii lichizi din boiliesuri se vor evapora si ei. Ca atare, daca iti rulezi singur boiliesurile si stii ca urmeaza sa le usuci o perioada mai lunga (doua saptamani sau mai mult), ca sa fie foarte tari, sugestia mea este sa dublezi volumul partii lichide. Daca vrei sa usuci boiliesuri proaspete, pe care le-ai cumparat gata facute, atunci e bine sa le hidratezi cu un dip inainte de folosire, lucru care se face pe malul baltii. Personal, as include in reteta si un palatant, daca as vrea sa usuc boiliesurile, pentru ca palatantul ramane in ele, nu se evapora.
Uscarea se face in mod normal pe tavi speciale sau in cutii bine aerisite. O metoda alternativa de uscare e ingroparea boiliesurilor in pelete. Lasi boiliesurile sa se usuce, dupa ce le-ai rulat sau dupa ce le-ai scos de la congelator, le pui intr-o galeata si le acoperi cu pelete. Proportia ideala este de 5kg de pelete la 2kg de boilies. Prefer sa folosesc pelete complementare, cu acelasi profil ca si boiliesurile, ca sa nu existe niciun risc de contaminare a boiliesurilor de la pelete, la nivelul aromei. E o metoda de pastrare eficienta si la partidele scurte, cand ai nevoie sa tii boiliesurile proaspete la tine, fara risc de mucegaire. Le arunci intr-o galeata, le acoperi cu pelete si asta-i tot.





