Interviu cu Cristian Pinzaru
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PROIECTE SI RECOMANDARI
Vlad Pavlovici: Unde te-ar interesa sa pescuiesti mai mult in sezonul (sau sezoanele) care urmeaza?
Cristian Pinzaru: Mi-as dori ca pe viitor sa impart cat mai egal numarul partidelor pe ambele sectoare, poate cu un mic plus pentru Sectorul B pentru ca am mai multi pesti in vizor si cred ca va trebui sa le aloc o perioada mai lunga de timp pana cand o sa reusesc sa ii pun pe saltea, suprafata de apa de pe Sectorul B fiind de trei ori mai mare decat pe Sectorul A, unde totusi nu am reusit sa aduc in fata aparatului de fotografiat cei mai mari doi pesti ai lacului. Am toate motivele sa imi impart sesiunile pe cele doua sectoare, astfel incat experienta acumulata pe lac si, bineinteles, sansa sa imi aduca noi capturi capitale si, de ce nu, noi recorduri personale.
Vlad Pavlovici: Ce recomandari i-ai face unui pescar care n-a mai pescuit la Varlaam si vrea sa incerce lacul? De unde sa inceapa, ce nada si ce cantitate de nada sa foloseasca, ce monturi, ce standuri?
Cristian Pinzaru: I-am recomanda in primul rand sa adune informatii. Sa citeasca pe forum relatarile altor pescari, sa urmareasca filmele pe care le-ai facut despre lac si, intr-un final, sa vina sa pescuiasca fara sa stea pe ganduri la ideea ca e un lac dificil. Va intalni oameni care il vor indruma cat mai bine pentru a putea avea partide cu mari satisfactii. L-as sfatui sa inceapa pe Sectorul B, pentru ca ar avea parte de capturi mari intr-un lac care nu are un grad de dificultate atat de ridicat, apoi treptat sa treaca si spre Sectorul A, unde sa inceapa pe standurile care nu necesita flotoare, cum sunt A4, A6 si A7, pentru ca, daca esti la inceput cu o astfel de experienta, sa pescuiesti si plantat, si cu flotoare poate parea putin complicat. De preferat, sa foloseasca monturi tip „om de zapada" compuse dintr-un boilies de 14-16mm si un pop-up de 10mm care mie mi-au adus cei mai multi pesti pe salteaua de primire. Sa asculte sfaturile pe care le primeste si sa fie dispus sa schimbe ceva atunci cand pestele nu se hraneste, pentru ca am invatat in acesti ani ca nu e suficient sa astepti. Cateodata, e nevoie de multa munca si de inspiratie pentru a incerca sa rezolvi misterul, iar satisfactia unei capturi in astfel de momente e de nedescris.
Ca nada, poate alege orice tip de fishmeal facut din ingrediente de calitate. Ai acces destul de usor la informatie si te poti interesa ce tipuri de boilies folosesc pescarii care frecventeaza lacul, asa ca iti poti forma rapid o idee, iar ca si cantitate de nada, asta difera de la o partida la alta, dar e bine sa fii pregatit pentru ca exista si situatii in care poti consuma o cantitate mare de nada. Totul depinde de moment, daca pestii sa hranesc intens sau nu.
Vlad Pavlovici: Alt aspect pentru un pescar aflat la inceput pe Varlaam e cum sa se pregateasca psihic pentru posibilitatea de a nu prinde nimic intr-o zi... sau in mai multe. E un lucru cu care ne putem intalni cu totii.
Cristian Pinzaru: Acumuland experienta, partidele fara capturi - care sunt mereu posibile, mai ales pe Sectorul A - nu te mai sperie. Am avut anul acesta doua partide in care nu am reusit sa prind niciun crap, plus o partida de o saptamana pe un alt lac, in care prima trasatura a aparut in a sasea noapte, dar pentru mine tocmai asta este frumusetea in pescuit. Am citit un articol recent in care o serie de pescari englezi buni, cunoscuti, erau intrebati care a fost cea mai lunga perioada fara vreo captura, iar raspunsurile lor erau halucinante - de la 3 la 24 de luni! Luni, nu zile! Fara niciun peste! Asta inseamna lacuri cu adevarat dificile! Asa ca o banala partida de 48-72 de ore fara peste nu trebuie sa sperie pe nimeni, ba din contra, ar trebui sa ne motiveze mai mult. Atunci cand crezi ca ai rezolvat misterul si ca ti-ai dat seama ce ai de facut, primesti o palma care te trezeste la realitate. Pe Varlaam, in special pe Sectorul A, nu exista garantia succesului. Mi s-a intamplat sa pescuiesc pe aceleasi locuri pe care, in alte partide, avusesem zeci de capturi si nu am reusit sa prind nimic.
Vlad Pavlovici: Cristi, multumesc mult pentru raspunsurile detaliate. Sper sa fie utile celor interesati sa testeze lacul.
Cristii Matache
27 noiembrie 2017
Felicitari pentru intrebari dar si pentru raspunsuri.
Foarte utile pentru cei care vor sa ''incerce'' lacul fie el sectorul A sau B.
Numai bine!
Laurentiu Voicu
21 noiembrie 2017
Foarte bun interviul. Felicitari Cristi! O lectura placuta si obiectiva.
Lazarenco Ștefan
21 noiembrie 2017
Respect!!!





