Vrei sa fii pescar de succes? (2)
Danny Fairbrass este unul dintre cei mai populari si mai influenti pescari de crap din lume. Este proprietar al firmei Korda Developments. A fost campion al Angliei la crap. Este realizatorul unor filme de mare impact la public, cele mai cunoscute fiind seria Korda Underwater si seria Thinking Tackle, difuzata in Anglia de canalul Sky Sports. Consultant Mainline, Trakker, Daiwa, Delkim. Colaboreaza cu zeci de publicatii europene.
STRATEGII DE NADIRE
Spuneam in articolul precedent ca e o mare diferenta intre un pescar de nivel mediu si unul exceptional. Unul dintre lucrurile care fac diferenta intre ei e atentia la detalii. O buna intelegere a monturilor, nadelor si strategiilor de nadire e obligatorie daca vrei sa ai succes, iar in articolul de fata voi discuta cateva lucruri legate de asta.
Primul dintre ele este nadirea cu racheta. Da, toata lumea a nadit cu racheta la un moment dat, dar subiectul e mai complex decat pare; ce instrumente folosesti, cum arunci, cu ce momeli dai si in ce consta nada pe care o arunci cu racheta. Pe lacul pe care sunt acum, care e un carpodrom, vreau ca nada sa contina tot felul de bunatati. Cu cat nada e mai atragatoare, cu atat vadul pe care nadesc va fi mai productiv. Alte lacuri raspund mai bine la alte strategii de nadire. De exemplu, pot sa nadesc larg cu boiliesuri, folosind bastonul de nadire, sau sa nadesc grupat cu seminte. Pe lacuri ca Wellington Country Park, pe care crapii patruleaza pe zone intinse si cu substrat uniform, e bine sa pescuiesti cu boiliesuri si sa nadesti cu bastonul. Apa fiind mica, nadirea cu racheta sperie pestele de multe ori.
La polul opus e o balastiera din Bedfordshire, unde fundul lacului seamana cu un cofraj de oua. E plin de platouri si pante abrupte, acoperite cu pietris. Pe o asemenea balastiera, e bine sa pui montura pe varful structurii sau in spatele ei. Daca nadesti cu racheta, nada va cadea grupat pe structura; daca nadesti cu bastonul, boiliesurile se vor imprastia si s-ar putea sa se rostogoleasca pe pante si sa cada la adancimi la care pestele nu se hraneste.
Sabau Alexandru
4 aprilie 2014
Articolul a fost foarte interesant am invatat multe lucruri despre nadire pe care am sa le incerc in cel mai scurt timp ma bucur pentru ca exista revista Carp Online si va doresc mult succes in continuare.





