Viata unui boilies (1)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
IMPACTUL AROMEI IN BOILIES
Bob Baker de la Richworth avea cateva echipe inscrise in concurs, Bob fiind si unul dintre concurenti. Cu sau fara temei, am banuit ca macar unul dintre boiliesurile lor va fi Richworth Tutti Frutti. Multi considera ca Tutti Frutti e printre cele mai rapide boiliesuri din cate exista. Asa ca m-am dus si am cumparat o sticla de aroma foarte concentrata Richworth Tutti Frutti, am facut un amestec de atractanti in care am inclus si Tutti Frutti, l-am combinat cu mix de boilies nutritiv si am adaugat un stimulator de gust.
Mi-am inchipuit ca, intr-un concurs de doua zile, majoritatea concurentilor se vor baza pe boiliesuri proaspete gata facute, ready-made, cum s-a si intamplat, iar boiliesurile ready-made s-au dovedit eficace. (N.trad. Trebuie facuta o distinctie intre boiliesurile ready-made si boiliesurile shelf-life. Termenul de ready-made se refera la boiliesuri gata facute, care pot fi de doua feluri, cu si fara conservant. Daca nu au conservant, se pastreaza la congelator si, practic, sunt boiliesuri proaspete. Daca au conservant, sunt ceea ce se cheama boiliesuri shelf-life, cu "viata de raft"). La Tutti Frutti s-a prins continuu, la fel si la boiliesurile mele. Nu stiu cat de mult a contat valoarea nutritiva a boiliesurilor, dar am prins mai mult peste decat oricare alta echipa.
Dupa concurs, am inlocuit aroma de Tutti Frutti de la Richworth cu cea de la Nutrabaits si le‑am dat reteta lui Bill Cottam si Richard Skidmore, proprietarii firmei Nutrabaits. Rezultatul este actuala aroma de succes care poarta numele de Fruit Special (N.trad. Nutrabaits a publicat componentele aromei intr-un catalog din anii 90: Cummin EO, Cassia Terpenes EO, Fruit Cajouser, Blackcurrant Nutrafruit, Tutti Fruti Nutrafruit, extract de melasa, iar ca solvent, glicerol). Principiul descris mai sus se aplica pentru orice boilies si pentru orice apa. Poti sa imbunatatesti eficacitatea unui boilies ready-made si sa ii lungesti viata, combinand atractantul care figureaza pe eticheta cu un mix de boilies mai nutritiv - in felul asta, iti faci propria versiune a boiliesului. Nu e cazul sa te preocupi prea mult de faptul ca boiliesurile ready-made sunt incredibil de dulci. De regula, o parte din aceasta dulceata provine de la conservantii pe care-i contin. Principiul imitarii puterii de atractie a boiliesurilor ready-made, folosindu-te de un mix cu valoare nutritiva mai ridicata, se aplica in toate cazurile in care firma producatoare vinde separat si aroma care intra in compozitia boiliesurilor ready-made respective. In interviul amintit, Rod Hutchinson explica principiile atractiei instantanee.
Traducere de Vlad Pavlovici
Cititi AICI a doua parte a acestui articol.





