Trucuri pentru pop-up-uri
Phil Buckley este un pescar englez cunoscut, care abordeaza lacuri renumite pentru dificultate si pentru trofee. CV-ul lui crapist include capturi de mare notorietate pe plan national. Colaboreaza cu diverse firme si publicatii. Consultant Korda si CC Moore.
ECHILIBRAREA POP-UP-URILOR
In general, imi echilibrez momelile in asa fel incat sa se scufunde foarte lent, lucru care face ca forfacul sa se intinda, iar montura sa se indeparteze de plumb si sa se aseze corect pe substrat. Prin asta, diminuezi riscul ca forfacul sa se ridice in masa apei, facand o bucla, iar prezentarea sa fie defectuoasa si, eventual, sa sperie pestele. Daca reusesti sa reglezi flotabilitatea momelii in felul asta, mecanica monturii va garanta ca - de fiecare data cand pestele pune gura pe momeala si o scuipa - montura se aseaza la loc in pozitia corecta. E un aspect care, din punctul meu de vedere, explica de ce montura rigida scurta (Chod Rig) sau montura rigida articulata (Hinged Stiff Rig) functioneaza atat de bine - pentru ca raman in permanenta asezate corect, chiar si dupa ce pestele le-a scuipat, spre deosebire de alte monturi, pe care pestele le arunca in pozitii in care nu mai sunt bune de nimic.
Pentru echilibrarea acestor monturi, care se folosesc cu momeli flotante, lucrez cu doua tipuri de pasta de plumb. Pentru contragreutatea principala, am pasta de plumb Korda Dark Matter, care e foarte densa si, ca atare, foarte grea, ceea ce inseamna ca n-am nevoie sa pun multa, deci montura ramane discreta. La monturile cu articulatie, nodul Albright formeaza un "suport" ideal pentru a inveli pasta in jurul lui. La monturile la care nu am niciun "suport" din constructie, il aplic sub forma unui mic segment de sarma de plumb, scos din leadcore, pe care il infasor strans in jurul forfacului.
Pentru inceput, pun intotdeauna mai multa pasta decat e cazul, dupa care incep sa verific montura in apa si reduc cantitatea de pasta cu foarfeca. E mult mai simplu sa lucrezi in felul asta, decat sa incerci sa ghicesti cantitatea optima de pasta si eventual sa fii nevoit sa mai adaugi. Ca sa adaugi pasta, trebuie sa usuci montura de fiecare data, altfel pasta nu se lipeste. Evident, cand reduci din pasta cu foarfeca, trebuie sa fii atent sa nu tai si forfacul, dar cu putin exercitiu toata operatiunea e simpla. Dupa ce am echilibrat pop-up-ul cu pasta de plumb, rulez pasta intre degete ca sa o netezesc si sa ii dau o forma compacta si rotunjita. Celalalt tip de pasta cu care lucrez este pasta de plumb de la ESP (de regula, versiunea de culoare maron), pe care o folosesc ca sa culc forfacul pe fundul apei. E mai usoara decat pasta de la Korda, dar e mai aderenta si poate fi folosita fara "suport". Pasta ajuta forfacul sa se culce pe substrat, iar montura e prezentata discret.





