Strategii de succes
Bill Cottam este proprietarul firmei de nada Nutrabaits, fondate la jumatatea anilor 80 in colaborare cu Tim Paisley. Autor a numeroase articole publicate in reviste din Anglia si din restul Europei. S-a specializat in pescuitul dupa trofee. Recordul sau personal este un crap celebru, Scar Fish, prins la o greutate de 82lb pe unul dintre cele mai cunoscute lacuri de crap mare din Franta, balastiera Paquiers des Graviers.
GHIVECI DE BOILIES
Tot pescuitul meu are un singur obiectiv: sa prind peste mare. Ca atare, in general nu folosesc decat boiliesuri, pentru ca le consider cele mai selective. Sunt convins ca peletele si semintele prind peste mai mult, dar boiliesurile prind peste mai mare. In ultimii ani, nada mea a fost fie Trigga cu o "supradoza" de GLM, Pineapple Nutrafruit si acid N-Butyric, fie G-Force. Ambele au dat rezultate exceptionale pe mai multe lacuri din Europa. Am fost intotdeauna adeptul combinarii mai multor forme si dimensiuni. Dupa parerea mea, daca nadesti cu boiliesuri identice, incurajezi pestele sa inspecteze fiecare bila in parte, in tentativa lui de a o evita pe cea care are atasat carligul. Daca ii servesti un "ghiveci de boilies", ai mai multe sanse ca pestele sa le accepte cu incredere. Si atunci ai mai multe sanse sa-l prinzi.
Boiliesurile mele sunt rulate dupa exact aceeasi reteta, dar pe diferite diametre si cu diferite forme. De obicei, combin boiliesuri rotunde de 18mm, 20mm si 24mm, plus boiliesuri cilindrice de 16mm x 20mm. Uneori merg si mai departe si tai unele dintre boiliesuri in bucati - in jumatati sau in sferturi. Pestele care ajunge pe zona nadita gaseste aici o diversitate de boiliesuri si e putin probabil sa le trateze cu suspiciune.
In cazul acestei abordari cu "ghiveci de boilies", pun la carlig un om-de-zapada cu o bila de 18mm obisnuita, luata direct din punga, si un pop-up de 16mm - Pink Pepper sau White Spice. Motivul pentru care prefer combinatia asta este ca momeala va fi usoara, datorita pop-up-ului, iar doua boiliesuri sunt mai greu de scuipat decat unul... Ca sa fiu sincer, cand ai atatea dimensiuni si forme pe zona nadita, monturile complicate sunt mai putin importante decat ar fi daca folosesti metoda standard, cu toate boiliesurile de acelasi fel.
Traducere de Vlad Pavlovici





