Semne de apa
Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.
ASEZAREA BALIZELOR
Toate balizele prezentate mai sus se pot pozitiona destul de usor din barca. Felul in care legi baliza depinde de cat de precisa vrei sa fie asezarea ei. Pentru multi pescari, modul firesc de a pune o baliza este sa stea deasupra locului care ii intereseaza, sa arunce greutatea si sa potriveasca lungimea firului in functie de adancimea apei.
E o metoda valabila, insa e bine de stiut ca niciodata nu poti tine firul balizei perfect intins, dupa cum, chiar daca ti se pare ca stai pe loc, barcile au intotdeauna tendinta sa devieze. Asta inseamna ca firul va face o oarecare burta, iar baliza va fi plasata cu aproximatie, daca nu esti foarte atent. Asta n-ar fi o problema, daca vrei sa marchezi o suprafata mai ampla, dar, daca vrei sa pui un semn foarte precis, nu e cea mai buna metoda. Am amintit de balizele in forma de H, care elibereaza singure firul pana cand ancora lor ajunge pe fund. Nici asta nu e solutia perfecta. Pe multe acumulari, nivelul apei fluctueaza de la o zi la alta - Cassien este un exemplu tipic. De aceea folosesc un sistem de asezare a balizelor care combate toate neajunsurile la care ma astept de obicei.
Sistemul presupune atasarea unui inel la baza balizei, prin care firul sa se poata misca liber. La un capat al firului, leg o greutate de 220 de grame, iar la celalalt capat pun un plumb usor, intre 30 si 50 de grame. Daca am idee de adancimea apei in locul in care voi pune baliza, potrivesc firul balizei de lungime egala cu adancimea apei sau cel mult dubla fata de ea.





