Revelatii sub apa
Ali Hamidi este unul dintre cei mai “efervescenti” pescari britanici, cu o activitate intensa ca promotor si autor de articole, carti sau filme. Colaboreaza cu numeroase publicatii de prestigiu din toata Europa. Autor al volumului tehnnic Carp Fishing Masterclass. Este Marketing Manager al firmei Korda din 2005. Consultant Mainline si Trakker.
EXPERIENTA KORDA UNDERWATER
Cand stai o luna de zile intr-un cort, cu ochii lipiti de ecrane pe care urmaresti cel mai fascinant material filmat in istoria pescuitului la crap, e usor sa devii absorbit de ceea ce vezi si sa pierzi din vedere perspectiva mai larga a ceea ce se intampla de fapt. De ce se comporta pestele intr-un anumit mod? De ce se hraneste foarte bine intr-o zi, dupa care nu se mai hraneste deloc in ziua urmatoare? E posibil ca pesti diferiti sa aiba preferinte "culinare" diferite? Sunt toti crapii atrasi de aceeasi nada sau nu? Poti sa prinzi un anumit crap servindu-i o anumita nada, pe care o prefera?
Am petrecut patru saptamani de vis pe lacul St Johns din complexul Linear Fisheries, filmand episoadele 7 si 8 din seria Korda Underwater, la capatul carora am tras mai multe concluzii asupra pescuitului. Sunt total de acord ca experienta de pe St Johns nu e universal valabila, e doar o anumita situatie de pe un anumit lac, dar pe de alta parte crapii sunt aceiasi pe orice apa. Sunt influentati de factorii de mediu de pe apa respectiva, dar in esenta sunt aceeasi specie si pot fi "dresati" destul de usor sa faca unele lucruri. De pilda, le poti inversa ritmul de hranire, ii poti face sa se hraneasca noaptea in loc de ziua sau invers. Nu e foarte greu! Daca le dai sa manance...
Asta a fost una dintre principalele concluzii trase pe St Johns, legat de nade si de strategii de nadire. Inca de la inceputul partidei si al filmarilor, a fost foarte clar ca temperatura apei va avea o influenta decisiva asupra numarului de crapi care vin pe vad si asupra tipului de nada pe care vor fi dispusi s-o manance. Partida se desfasura la sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai, dar era extrem de frig pentru perioada asta. Temperatura apei ar fi trebuit sa fie de 14-15 grade Celsius, dar in cele mai multe zile nu trecea de 10-11 grade, o temperatura foarte scazuta pentru a doua jumatate a primaverii. Am inceput sa masor temperatura apei in fiecare zi. Tom Dove a crezut ca am luat-o razna, dar ma interesa sa vad care e legatura intre temperatura apei si nivelul de activitate al crapilor pe care ii filmam. Daca as fi reusit sa inteleg ce efect are cresterea sau scaderea temperaturii cu unul sau doua grade asupra pestelui, mai precis ce manca pestele in functie de temperatura, asta ar fi fost un castig enorm.
Adrian Trifan
1 aprilie 2023
Ce as putea spun. Urmăresc cu frenezie orice material cu el. Este tare tipul. Păcat ca unii feederiști de pe la noi, ce se consideră "experți" în ale pescuitului afirmă că "băiețașul ăstă sune inepții
". Asta așa, cum îi roade pe unii invidia. Oameni mărunți de pe plaiurile mioritice.
Sănătate dragilor.





