Retete de boilies
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
RETETA JOHN BAKER
Numele si reputatia lui John Baker sunt aproape necunoscute pescarilor de crap din Romania, dar inseamna mult pentru pescarii englezi. Cand Kevin Maddocks publica prima carte, Carp Fever (1981), in care facea cunoscuta inventarea monturii cu fir de par, sectiunea dedicata nadelor il avea drept coautor pe John Baker. De atunci pana astazi, John Baker a ramas un producator de nade discret si apreciat pentru calitatea boiliesurilor si ingredientelor. Se cunosc putine retete moderne semnate de el, dar una dintre ele e cea de mai jos:
300g semolina
100g malai extra fin
100g faina de soia integrala
25g lapte praf pentru vitei
175g faina de peste LT94
175g faina de sardine si ansoa
50g faina de peste predigerata
25g faina de krill
10g albumina de ou
10g WPC
30g Robin Red
Reteta incepe cu o surpriza: 300g de semolina (o forma superioara de gris), 100g de malai extra fin si 100g de soia. Daca n-am sti a cui e reteta, probabil ca nici n-am citi mai departe. John Baker argumenteaza ca toate trei sunt ingrediente de volum utile nu numai ca liant, ci mai ales pentru ca ajuta crapul sa digere mai usor proteina de peste din mix. In sezonul cald, se poate merge cu doza de carbohidrati pana la 50% din mix, obtinuta prin combinarea a doua, trei ingrediente. Pe apa rece, procentul de carbohidrati poate urca la 80-90%.
Urmeaza o portie consistenta de fainuri de peste (42,5%), care formeaza principala sursa de proteina animala din mix. Reteta foloseste doua fainuri de peste, LT94 in combinatie cu faina de sardine si ansoa, in ideea unui profil nutritiv mai complet. John Baker recomanda in general o doza de 35% fainuri si derivate din peste, dar se poate folosi si mai mult cu rezultate bune. Aici intra si faina de peste predigerata, solubila, pentru care John Baker propune o doza maxima de 10% si care contribuie atat la atractie, cat si la digestie. Faina de krill imbunatateste profilul boiliesului si ii da un gust atragator. Pentru mecanica de rulare, John Baker adauga 1% WPC si 1% albumina de ou (doza de albumina trebuie dublata pentru a obtine boiliesuri tari, care sa poata fi aruncate la distanta cu bastonul de nadire). Ultimul ingredient, Robin Red, e utilizat pentru culoare si ca sursa de condimente si vitamine.
Razvan
7 mai 2024
Buna ziua, in ceea ce privește rețeta lui Frank, in partea lichida se adăuga si oua, sau se utilizează exclusiv cantitatea lichida din rețetă? Se fierb sau se gătesc la abur după rulaj? Va mulțumesc anticipat!
Relu Oroz - Bucuresti
21 august 2017
Stimate domn Vlad Pavlovici,
sunt unul din admiratorii dvs. in ceea ce privete arta pescuitului, in mod deosebit realizarea monturilor,
dar in privinta nadelor si momelilor sunt total dezamagit si chiar contrariat, avand in vedere faptul ca componenta acestora se bazeaza 100% pe chiimicale, ceea ce afecteaza intraga fauna lacustra nu numai pestele.
Ma astept la dvs. sa reveniti la momeli si nade naturale deoarece nu se mai poate consuma niciun peste capturat in (cel putin ) lacurile din jurul capitalei .
De ce nu se poate prinde peste cu rama, cocolos de paine, patratica de mamakiga sau chiar boaba de porumb, la care sa adaugi daca vrei si niste usturoi pisat.
Nu stiu daca ati incercat sa consumati peste din bazinul de pescuit de la Moara Vlasiei, este otrava curata.
Avand in vedere faptul ca sunteti una din personalitatile marcante ale acestui domeniu de activitate, va rog sa faceti tot posibilul sa redati lacurilor si pestilor ceea ce este defapt al lor : NATURA
Multumesc
Valter
15 decembrie 2016
Rod Hutchinson merge pe combinatia dintre sodium caseinat sau calcium caseinat si robin red.E o combinatie foarte eficienta iar Rod o pune pe seama faptului ca solubilitatea celor doua caseinate ''raspandeste,transmite,poarta'' mai bine Robin Redul care e perceput mai repede de catre crap.Deci solubilitatea e unul dintre secretele formularii un boilies bun.Daca in boilies nu ai un ingredient solubil care sa transmita semnale crapului ca acea bila este ''sursa de hrana'',atunci nu ai facut nimic.Teoria lui Rod Hutchinson...





