Preturi minime, performante maxime
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
STRATEGII DE PROMOVARE
Cineva ar putea spune "da, e mare diferenta intre 12kg si 4kg, dar nu e o mare problema daca pe eticheta scrie 6kg si in realitate rezista 4kg". Daca ne uitam si judecam in valori absolute, asa pare, dar in procente este o valoare cu 50% mai mare. Ma intorc la situatia ipotetica de mai devreme, numai ca acum este reala. De la ce punct incolo cele inscrise pe eticheta firului nu ni se mai par credibile? Cand vom considera ca minciuna este suficient de mare, impiedicandu-ne sa cumparam firul respectiv? Un alt exemplu: rezistenta la abraziune este un "parametru" omniprezent in descrierile firelor. Cum este masurata aceasta rezistenta, care este unitatea de masura, conform caror standarde se determina? Cum stim daca firul A este mai rezistent la abraziune decat firul B?
Putem extinde intrebari de acest gen la orice tine de pescuit. Rezista acest pat la greutatea din fisa tehnica? Are materialul acestui cort impermeabilitatea (coloana de apa) declarata? Este testul de curbura al acestei lansete cat scrie pe blanc? Tine frana acestei mulinete forta mentionata in caracteristicile tehnice? Se extinde maxim acest rod pod cat scrie in pagina oficiala a produsului? Contine aceasta nada atata faina de peste cat afirma producatorul?
Evident, lista cu astfel de intrebari este interminabila. Din moment ce nu exista o entitate abilitata care sa verifice conformitatea, producatorii, mai ales cei nou intrati pe piata, pot spune orice le trece prin cap si, de regula, o fac prin vocea unui pescar cu notorietate (merita vizionat acest material in care sunt aduse in discutie, printre altele, diferenta dintre autoritate si popularitate). Spre exemplu, daca un pescar celebru va spune ca nu stiu ce carlige sunt facute dintr-un material de ultima generatie care atrage crapul, cel mai probabil, "discipolii" sai vor crede. Daca va spune ca o mulineta incorporeaza nu stiu ce tehnologii si inovatii, chiar daca producatorul nu are un departament de cercetare si dezvoltare si nici traditie in productia de mulinete, este foarte posibil ca "fanii" sa cumpere acea mulineta in detrimentul brandurilor cu renume. Daca va spune ca nada cu care pescuieste contine ingrediente de cea mai buna calitate si este conceputa dupa retete originale, testate ani de-a randul pe malul apei, celor convinsi de acest discurs le scapa din vedere ca aceeasi poveste, cu mici variatiuni, o spun cam toti producatorii de nada. Si, bineinteles, pretul redus este numitorul comun al acestor produse care ne sunt prezentate ca fiind performante, si tot pretul este cel cu care "li se da peste ochi" produselor mai scumpe si, aparent, mai putin performante. Practic, cu cat este mai popular cel din gura caruia ies aceste vorbe si cu cat pretul produsului promovat este mai mic, cu atat unii pescari uita sa-si mai puna intrebarea daca respectivele afirmatii au vreo sustinere reala.
Bogdan L
23 septembrie 2023
Tiberiu, am făcut propriul test cu firul mentionat de tine. Pescuit clipsat la 2 metrii de malul opus. După câteva ore, montura ateriza pe pământ. Asta nu mă împiedică să îl folosesc la Dunăre unde o lansare la 30 metrii nu implica abateri prea mari, însa tin cont de diametrul real al firului (0,25mm). Fie vorba intre noi, nu este un fir scump. Nu mai cumpăr de multi ani fire din magazinele fizice, iar al doilea criteriu în achizitie, pe lângă diametrul real, este numărul review-urilor. Astfel, tind sa cred că nu a zăcut 2 ani prin depozit, conștient fiind că există si fire mai bune, nepopulare. Subiectivism. Testul mentionat în articol este binevenit.
Tiberius Peter
3 octombrie 2019
Sunt putin surprins de valoarea din rubrica Alungire pentru Schimano Technium - recunosc ca senzatia pe care mi-o lasa firul in conditii de pescuit normale nu se apropie de cea pe care o am acum dupa ce am vazut masuratorile. Nu contest masuratorile dar surprins fiind ma intreb oare numai mie mi s-a parut ca defapt alungirea lui e mult mai mica in conditii de pescuit?





