Note despre casting (1)
Terry Edmonds este un expert in pescuitul la mare distanta. Detine trei recorduri nationale ale Marii Britanii, plus o serie de recorduri neoficiale, intre care si recordul pentru cea mai lunga aruncare facuta de un aruncator britanic cu o mulineta cu tambur fix. Este instructor acreditat si preda cursuri de casting pentru pescarii de crap, cursuri care se bucura de o enorma popularitate. Este consultant pentru Diem si Nash Tackle.
TRANSFERUL GREUTATII
Un domeniu al castingului in care majoritatea pescarilor pot obtine imbunatatiri este transferul greutatii in mod eficient. Cand incercam sa aruncam un obiect la mare distanta, transferul greutatii (adica eficienta cu care ne putem folosi greutatea proprie) pentru a propulsa obiectul respectiv are o mare influenta asupra distantei. Daca ne uitam la orice atlet care practica aruncarea sulitei, a discului sau a greutatii, la inceputul miscarii greutatea corpului se afla undeva mult in spate. Pe parcursul aruncarii, atletul isi transfera greutatea inainte, cat mai in fata. Folosindu-si corpul pentru a-si transfera greutatea, atletul isi valorifica forta picioarelor si produce o energie care este transmisa obiectului aruncat. La casting, lucrurile pot sa para mai incurcate pentru ca avem o lanseta si un plumb legat cu un fir, deci aparent noi nu aruncam nimic. De fapt, miscarile sunt aceleasi. Sa discutam felul in care aruncam o piatra. Ne lasam pe spate la inceputul aruncarii, iar greutatea corpului se sprijina pe piciorul din spate. Impingem in piciorul de sprijin si greutatea corpului se deplaseaza in fata. Ultima miscare este cea a bratelor, care taie aerul cat mai repede pana in momentul in care arunca piatra. Miscarea descrisa aici este exact miscarea facuta la aruncarea peste cap cu lanseta.
Ne pregatim pentru aruncare cu bratele ridicate deasupra capului. Bratul drept este intins complet pentru a trimite plumbul pe o traiectorie de forma unui arc de cerc cat mai amplu. Ne lasam cu toata greutatea corpului cat mai in spate, pana cand simtim ca mai avem putin si riscam sa cadem. Piciorul drept (piciorul de sprijin) este usor indoit. Piciorul stang este intins in fata, cu varful usor ridicat, ca sa ne putem lasa pe spate cat mai mult. Pentru a incepe aruncarea, impingem in piciorul de sprijin si facem un pas inainte. In aceasta faza, se intampla mai multe lucruri, dar unul dintre lucrurile esentiale este ca greutatea corpului se deplaseaza inainte. Plumbul incepe se se miste, iar lanseta incepe sa se incarce usor, progresiv.
E foarte important sa punem plumbul in miscare spre tinta de la inceputul aruncarii. Asta ne va permite ca, in finalul aruncarii, sa acceleram miscarea la maxim. Ca sa se inteleaga mai bine despre ce e vorba, sa ne gandim ca avem doua masini identice. Una sta pe loc, cealalta merge cu o viteza foarte mica. Daca amandoua accelereaza in acelasi timp, care dintre ele va accelera mai rapid? Raspunsul este ca masina care era deja in miscare va accelera mai rapid pentru ca are o inertie mai mica. Acelasi lucru e valabil si in cazul plumbului. Il pui in miscare ca sa-l aduci in locul in care il vei putea accelera mai tarziu.
Valter
4 mai 2018
La pluta de marcaj ai nevoie de fir textil,e musai.De ce?Firul textil nu are elongatie,asa cum are un monofilament.Cand sondezi ,ai nevoie sa vezi ce e pe substrat,inclusiv daca substratul e moale sau nu,are pietris,nisip etc ;iar un fir textil te ajuta cel mai bine.Monofilamentul preia multe din socuri,atunci cand ''tragi'' plumbul pe substrat si nu ai aceeasi acuratete,ca la firul textil...
Ilcaci Viorel
7 ianuarie 2016
Buna idee s-a legi firul de plumb cu o banda solubila si apoi dupa topirea benzii s-a recuperi firul sub tensiune. Tot legat de aruncatul la distanta dar pentru pluta de marcaj ,se poate folosi monofilament sau e nevoie neaparat de fir textil?





