Nadirea extinsa (3)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
CONCLUZII
Este interesant de reflectat asupra orelor si zilelor in care am prins crapi de peste 25kg, folosind strategia nadirii extinse si a farfuriilor cu mancare. Tabelul alaturat arata cate zile petrecusem pe lac, de cate zile eram pe vad si cat timp pescuisem pe vadul care a produs fiecare captura. Statistica „locului productiv" e demna de interes. Am gasit locul potrivit de fiecare data sau pestii devenisera suspiciosi fata de alte locuri productive? Nu stiu, dar am devenit constient de eficacitatea tot mai mare a locurilor noi si incerc sa pescuiesc pe cel putin un loc la fiecare 24 de ore.
Tiparul - sau absenta tiparului - pentru momentul trasaturii e semnificativ. Atat in Anglia, cat si in strainatate abordez o partida cu gandul ca pestii mari se hranesc la ore diverse si deseori vin cu totul in afara momentelor celor mai productive, cele pe care le numim in mod obisnuit „momente de hranire". Asta nu inseamna neaparat ca mai arunc ceva nada pe farfuria de mancare; inseamna pur si simplu ca nu ma dau dus dintr-un vad cu una, cu doua, indiferent cat de greu imi merge in locul acela. Am in minte o imagine clara, ca exemplarele capitale sunt singuratice si ca deseori vin sa culeaga ce-a mai ramas de la masa, dupa ce tinerii si-au facut plinul.
Oriunde pescuiesti, ai in fata ta un lac mai mic cuprins intr-un lac mai mare. Ca sa te intelegi cu portiunea de lac din fata ta, trebuie sa impaci strategii pentru ape mari cu strategii pentru ape mici. La inceputul acestei serii de articole dedicate nadirii exinse, am facut o scurta lista a factorilor care influenteaza localizarea crapilor: directia vantului, terenul, topografia substratului, rutele de patrulare si obiceiurile de hranire si de migratie ale pestelui. Lucrurile nu se opresc insa aici. La inceputurile carierei mele de pescar de crap, am citit urmatoarea afirmatie, care ii apartine lui Jack Hilton, un mare crapist englez: „Locul fierbinte poate sa nu fie mai mare de 30 de centimetri patrati". Era un concept pe care nu-l puteam intelege pe vremea aceea, dar care m-a influentat tot mai mult o data cu trecerea timpului. Locurile fierbinti cele mai productive sunt depozitele de hrana naturale, pe care crapii le viziteaza in mod regulat. Le gasesti cu sonarul sau cu pluta de marcaj sau prin observarea crapilor - si printr-un instinct de intelegere a obiceiurilor lor si de recunoastere a locurilor in care este cel mai probabil sa se hraneasca. In pescuitul pe ape mari, incepi cu o zona a lacului. Speri sa tina peste sau sa aiba o ruta de patrulare sau o potentiala zona de rezidenta si de hranire, pe care crapii s-o frecventeze. Nadirea extinsa conduce pestele pe terenul tau, iar farfuriile cu mancare il conduc la momeala.





