Montura snowman
Ed Betteridge este un pescar englez profesionist, care s-a facut cunoscut printr-o serie de capturi importante, pe lacuri grele, incepand de la jumatatea anilor 2000. Colaboreaza cu articole in majoritatea revistelor de crap importante din Anglia. Lucreaza pentru firma Greys/Chub. Consultant Korda.
ALEGEREA POP-UP-URILOR
Montura snowman e foarte utila din punctul meu de vedere si in raport cu nada. Folosesc intotdeauna un boilies nutritiv, de calitate. Sunt convins ca pestele poate sesiza diverse aspecte ale compozitiei unui boilies intr-un fel in care omul nu poate. Noi percem nada in aer, pestele o percepe sub apa. Simturile crapului sunt diferite de ale noastre si fara indoiala ca un crap reactioneaza altfel la mirosuri si la arome. De asemenea, cred ca pestele are capacitatea de a simti ingrediente solide dintr-un boilies, cum sunt fainurile de peste, birdfood-urile si extractele naturale ca GLM-ul si altele. Boiliesul pe care il folosesc in momentul de fata este The Edge, pe care l-am conceput impreuna cu firma Aqua Dynamix si cu alti cativa pescari. E un boilies plin de extracte naturale, atat sub forma solida, cat si lichida.
Avantajul monturii snowman este ca poate combina un boilies scufundator nutritiv cu un pop-up viu colorat, de mare atractie. Combinatiile intre boiliesul flotant si cel scufundator sunt nenumarate. Unele lacuri raspund mai bine la anumite culori, de asta e bine sa testezi diverse culori, ca sa vezi daca nu cumva una dintre ele e mai buna decat celelalte. Daca am toate lansetele pe monturi snowman, atunci pun la fiecare lanseta un alt pop-up, pana cand gasesc unul la care pestele raspunde mai bine. Eficienta culorilor poate varia de la un anotimp la altul. Cand o culoare nu mai da aceleasi rezultate, trebuie sau cauti alta. Culorile foarte vii, care ies in evidenta, mi se pare ca sunt mai eficiente primavara. Culori cum ar fi galben, portocaliu si rosu prind extrem de bine la inceput de sezon. Cred ca asta se intampla pentru ca pestele tocmai s-a trezit la viata dupa iarna si atunci o culoare frapanta ii atrage atentia. In sezonul cald, mi se pare ca se prinde mai bine la alb si la roz. Cand vine toamna si spre sfarsitul anului, pop-up-urile in culori neutre, mai putin vizibile, cum ar fi cele maronii, care se mai numesc si pop-up-uri complementare, pentru ca au acelasi aspect ca si nada, dau cele mai bune rezultate din experienta mea.
Observatiile de mai sus sunt generale si e posibil sa nu se verifice pe anumite lacuri. Orice rezultat, pe orice apa, e influentat de diversi factori. Am prins peste foarte bine pe tot parcursul anului atat la pop-up-uri in culori vii, cat si in culori discrete. Daca recomand pop-up-urile stridente primavara, e pentru ca pestele mi se pare mai naiv si mai putin stresat, in timp ce spre sfarsitul anului, daca a fost deja prins de cateva ori, poate fi mai prudent. Un pop-up in culori tari, vii il poate atrage la inceputul sezonului si il poate speria la sfarsitul sezonului. In ceea ce priveste aromele pe care le folosesc la pop-up-urile viu colorate, in trecut am facut tot felul de teste cu diverse arome, dar acum incerc sa lucrez cu pop-up-uri care au aceeasi aroma pe care o am si in boiliesurile date ca nada.
In rezumat, montura snowman mi se pare in anumite privinte genul de montura universala, care poate fi folosita in orice situatie. Montura sta culcata pe substrat, deci e mai discreta decat o montura de pop-up, e echilibrata, se aseaza deasupra resturilor vegetale, tine forfacul intins si iti permite sa combini un boilies nutritiv de cea mai buna calitate cu un pop-up de mare atractie. Din punctul meu de vedere, imi ofera tot ce mi-as putea dori de la o montura.
Traducere de Vlad Pavlovici
Cosmin
24 aprilie 2019
Pop -up-urile trebuie sa fie de aceiasi aroma cu boiliesul?





