Montura CostaUp

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 13 iulie 2023 2 comentarii

UTILIZAREA MONTURII

 

Boom section-ul este acelasi pe care il am si la CostaRig. Lungime aproximativa 15cm (pentru plumb pierdut) sau 10-12cm (pentru helicopter). Fir fluorocarbon Korda Boom de 0,65mm. Nod Blood pentru atasarea de anoul vartejului (doua, maxim trei spire). Brida de 0,70mm la bucla de la capatul dinspre plumb, pentru atasarea de agrafa rapida a vartejului. Acolo am si un con antirasucire din tungsten care scade riscul incurcarii in lansare, lipeste firul de substrat si previne detasarea boom-ului de agrafa in timpul drilului, ceea ce ar insemna pierderea pestelui. Diferenta importanta fata de boom section-ul de la CostaRig este lestul. Tot la lest mai este ceva diferit, comparativ cu Chod si Hinge Stiff. La acestea, lestul facut din putty se afla, de regula, pe segmentul care leaga carligul si este dimensionat ca sa contrabalanseze, la limita, flotabilitatea pop-up-ului. La CostaUP am considerat ca este mai bine ca mobilitatea carligului sa nu fie afectata de greutatea aditionala atasata pe vartej si, totodata, lestul sa ajute la intepare. De aceea, am pus lestul pe boom section si vreau sa fie ancorat cat mai bine pe substrat, sa existe un punct de pivotare in jurul caruia carligul si momeala sa se roteasca liber, indiferent de directia si viteza cu care vine crapul si forta cu care aspira. Pentru asta folosesc un lest de 1g. Ancorarea pe substrat, pe langa ca ajuta la intepare, face ca montura sa se reseteze mai repede.

Victor_Costache_Montura_CostaUp_7

Cand am enumerat elementele care ma intereseaza la o montura, schimbarea rapida a carligului era unul dintre ele. A nu se confunda cu a lega rapid carligul sau a realiza rapid montura. De principiu, leg carligele inainte sa ajung pe balta si, in functie de cum raspunde pestele, leg din timp alte carlige in timpul partidei. Mi-am propus sa am in permanenta atatea carlige de rezerva cate am in apa. Dupa ce prind un peste vreau ca lanseta sa stea cat mai putin pe mal. In filmarile subacvatice am vazut, contrar a ceea ce credeam, ca desi pestele intepat face multa agitatie, ceilalti crapi raman sau se intorc imediat acolo. Din acest motiv, incerc sa repozitionez montura cat mai repede, iar pentru asta, una dintre conditii este sa am totul pregatit, inclusiv carlige legate. Boom-urile sunt reutilizabile si am opt pe care le folosesc de la un sezon la altul, pana cand consider ca ating un grad de uzura care ar putea duce la pierderea pestelui. Ca sa fiu sigur, retestez periodic rezistenta, tensionand boom-ul cam 20 de secunde, ca si cum as vrea sa-l indrept. Cand inlocuiesc carligul, daca mi se pare ca nu mai inteapa ca nou, chiar si daca n-am avut peste, nu fac decat sa tai nodul firului monofilament de la vartej, leg unul dintre carligele pregatite de vartejul boom-ului, atasez un nou pop-up, modelez curbura si gata. In situatiile in care "se urca pestii pe mine", pregatesc forfacuri cu totul, boom section, carlig si pop-up. Un alt aspect care conteaza pentru mine este ca risipa materialelor consumabile sa fie minima. In acest sens, pe de-o parte, refolosesc opritorul si microvartejul de la carligul pe care l-am inlocuit si, pe de alta parte, la nodul Snell cu care leg noul carlig tai firul din rola dupa ce am finalizat nodul, exact cat imi trebuie.

Victor_Costache_Montura_CostaUp_2

Inchei spunand ca, dincolo de toate cele prezentate in articolul de fata, n-am de unde sa stiu cati pesti s-au speriat de aceasta montura sau au aspirat-o si nu s-au intepat. Pana la filmari subacvatice care sa-mi ofere astfel de informatii, am doar observatiile ca au fost partide in care am inceput sa prind peste dupa ce am am trecut de la CostaRig la CostaUP si ca, dintre sutele de pesti prinsi cu ea, imi ajung degetele de la o mana sa-i numar pe cei ratati, iar in acele cazuri, cum spuneam la inceput, dau vina pe mine.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Victor Costache

20 iulie 2023

Salut Cosmin,

Mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur dacă lucrurile pe care le scriu sunt de ajutor.

Deși am vorbit pe forum despre CostaRig, la acea vreme nu-i dădusem nume. Din acest motiv nu apare în căutări. Oricum, am decis să scriu un articol și despre CostaRig, care sper să fie gata cât mai curând. Plus că, între timp, am mai făcut câteva modificări la montură față de varianta prezentată pe forum.

Totodată, dacă mai ai întrebări despre montura de pop-up sau la alte articole scrise de mine, te rog să scrii pe forum. Acolo intru mai des și îmi este mai la îndemână să răspund.

Cosmin I

20 iulie 2023

Salut
Foarte interesanta montura si explicata in detaliu. As fi interesat sa vad si montura CostaRig, am cautat-o in articole pe carponline si pe internet browser dar, din pacate, nu am gasit-o. Daca puteti sa imi dati un link as fi bucuros. In rest toate cele bune si, pentru mine,faceti parte din pescarii de top, alaturi de alti autori de articole de aici.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma