Mixuri de boilies
Numele lui Mike Wilmott este unul dintre cele mai respectate in pescuitul din Marea Britanie. Considerat un pescar de temut, combinat cu un teoretician redutabil. Renumit pentru capturi exceptionale pe lacuri dificile. Proprietar al firmei de nade Essential Baits. Autor a numeroase articole si a unei carti foarte apreciate, Carp Life (2002).
FAINURI DE PESTE
Imi place sa folosesc fainurile de peste ca principala sursa de proteina in boiliesuri, in special in sezonul cald, dar si in sezonul rece, daca am convingerea ca nada a fost deja impusa pe balta in prealabil, adica pe parcursul toamnei. Calitatea fainurilor de peste este un aspect fundamental pentru mine. Tin sa va asigur ca fainurile de peste nu sunt in niciun caz toate la fel, indiferent ce s-ar spune. Sunt mari diferente intre ele. Cine crede altfel comite o mare greseala.
Fainurile de peste sunt de mai multe tipuri. In primul rand, sunt fainurile agricole, de slaba calitate, folosite de regula in agricultura ca ingrasamant. Sunt lipsite de orice utilitate din perspectiva nadelor. Recomand oricui sa se fereasca de ele, desi sunt ieftine si, evident, atragatoare pentru cineva care vrea sa faca economie. Urmeaza fainurile de peste folosite ca furaje pentru animale. Cea mai des intalnita e Provimi 66. E o faina buna, la fel ca si celelalte fainuri din aceasta categorie, si e folosita de majoritatea producatorilor de nada. Aceste fainuri sunt clasificate de cele mai multe ori dupa specia de peste din care sunt produse - faina de cod, faina de ansoa, faina de peste alb etc. Totusi, sub raport nutritiv, sunt departe de a fi cele mai bune fainuri de peste disponibile. Motivul este ca sunt prelucrate la temperaturi ridicate, ceea ce denatureaza intrucatva profilul lor aminoacid.
Cele mai bune fainuri de peste sunt, fara discutie, fainurile LT, prelucrate la rece. Din punctul meu de vedere, sunt intotdeauna prima alegere. Sunt fainuri procesate si uscate la temperaturi mult mai scazute pentru a-si pastra intacte calitatile nutritive, ceea ce va influenta valoarea biologica a produselor in care sunt incluse. Fainurile LT se folosesc pe scara larga in acvacultura, unde e nevoie de valori nutritive optime pentru a produce pelete specifice pentru furajarea diverselor specii de peste. Chiar si intre fainurile LT exista diferente calitative, unele fiind mai bune decat altele, asa ca e bine sa adunati ceva informatii inainte de a le cumpara. Din punctul meu de vedere, e mult mai important sa ai in mix o faina de peste de cea mai buna calitate, decat sa combini mai multe tipuri de faina de calitate inferioara. De exemplu, daca vreau sa fac un mix cu 30% faina de peste, atunci prefer sa folosesc doar faina LT, care va fi digerabila in proportie mai mare, decat un amestec de fainuri mai slabe calitativ, cu un procent de cenusa mai ridicat.





