Ingrediente de atractie
Numele lui Mike Wilmott este unul dintre cele mai respectate in pescuitul din Marea Britanie. Considerat un pescar de temut, combinat cu un teoretician redutabil. Renumit pentru capturi exceptionale pe lacuri dificile. Proprietar al firmei de nade Essential Baits. Autor a numeroase articole si a unei carti foarte apreciate, Carp Life (2002).
ROLUL AROMEI IN BOILIES
Daca vi se pare ca lumea ingredientelor e complexa, se poate spune ca e simpla prin comparatie cu cea extraordinar de bogata a aromelor si atractantilor. Uneori ma intreb ce poate intelege din ea un incepator. Lucrurile se complica si mai mult cand esti confruntat cu reclamele exagerate facute uneori de firmele cu interes comercial. Daca macar jumatate din ce spun aceste reclame ar fi adevarat, crapii ar fi mult mai usor de prins. Macar jumatate!
Sunt absolut convins ca includerea unor arome si atractanti intr-o reteta de boilies ii va imbunatati eficacitatea, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. In formularea unei nade, prima mea grija este sa am o sursa de hrana de calitate, dupa care vine in completare si amestecul subtil de atractanti. Mixul trebuie sa aiba suficienta forta de atractie pe cont propriu, dar adaugarea unor atractanti care sa imbunatateasca mirosul si gustul, dand boiliesurilor si o „eticheta" distincta, nu poate decat sa ajute.
Sa aruncam o privire asupra aromelor. Majoritatea aromelor lichide folosite in nade sunt arome sintetice concentrate, concepute pentru industria alimentara, dar care au fost preluate cu succes de-a lungul timpului si in retete de boilies. Aromele sintetice sunt compusi chimici care reproduc mirosul unui anumit produs de origine vegetala sau animala. In mod normal, sunt de mii de ori mai puternice decat mirosul natural pe care il copiaza. De exemplu, poti sa storci zeama de o capsuna si sa o bei fara probleme, dar n-ai putea sa bei o aroma concentrata de capsuna, decat daca ai gatul facut din azbest.
Rolul pe care il joaca aroma in boilies e unui interesant si e un subiect de confuzie pentru multi pescari. Prefer sa folosesc arome pentru a da nadei o eticheta distincta, nu pentru atractie. Dupa parerea mea aromele nu trebuie confundate cu atractantii. Nu spun ca pestele nu are capacitatea de a detecta schimbarile de pH localizate in preajma nadei si determinate de dispersia aromei in apa din jur, spun inca ca, daca astepti ca aroma sa fie sinonima cu sursa de hrana, atunci nada nu poate avea succes pe termen prea lung. Mai mult decat atat, e foarte important de spus ca poti sa strici complet o nada exagerand cu aromele, mai ales cu cele sintetice. Chiar si cele mai bune arome vor incepe sa respinga crapul daca sunt folosite in doze mari. Retineti ca, daca ai pus prea putina aroma, boiliesul ramane totusi o sursa de hrana; daca ai pus o doza corecta de aroma, ai o sursa de hrana atragatoare; dar daca ai pus prea multa aroma, atunci nu mai ai nimic!





