Iarna la crap
Cartea de vizita a lui Steve Briggs este fabuloasa. Ca pescar de concurs, a castigat doua Cupe Mondiale. Ca pescar de trofee, are sute crapi mari prinsi pe lacuri din toata lumea. Statistic, este singurul pescar in palmaresul caruia figureaza crapi de peste 50lb din sase tari. Este autorul a sute de articole, a doua carti de anvergura si a numeroase filme. In prezent, este consultant pentru firmele britanice Solar si Nash.
NADIREA PE APA RECE
Daca pestele circula pe o zona mai larga, poate ca e mai bine sa arunc aceeasi cantitate de nada pe o suprafata mai mare. Va avea mai multe sanse sa fie gasita de pestele care patruleaza si sa-l determine sa caute mai departe. O tactica pe care am folosit-o de multe ori cu rezultate bune este sa trec in deriva pe deasupra zonei pe care pescuiesc si sa arunc cate o nada aici, alta acolo, la doi-trei metri una de alta. In felul asta, nu dai multa nada, insa acoperi bine vadul.
Momentele de hranire tind sa fie mai scurte iarna, dar sunt destul de previzibile. Dimineata devreme e o perioada buna pe aproape toate apele de crap pe care am pescuit, dar stiu si unele pe care mergea bine dupa ce se intuneca. La Cassien, noaptea e de regula momentul cel mai bun cand te poti astepta la una-doua trasaturi, dar nu neaparat trasaturi de peste mare. Pentru crapi capitali, orele optime sunt intre 10 dimineata si pranz. Daca stii lucrurile astea dinainte, stii si cand sa nadesti.
In mod obisnuit, nu nadesc si nu improspatez momeala decat o data pe zi. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa scot lanseta si sa deranjez vadul exact cand as putea avea trasatura. De la mijlocul dupa-amiezei si pana spre seara sunt orele cele mai bune pentru nadire, schimbarea momelilor sau monturilor etc. Se intelege de la sine ca trebuie sa astepti pestele cu masa pusa. Evident, daca momentul de hranire e dupa-amiaza, atunci nadesc dimineata.





