Iannis, crapi multi si mari
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
CU SAU FARA VIERMUSI
La fel ca pe alte lacuri cu adancimi variate, si la Iannis adancimea este elementul decisiv al localizarii. Insa, mai este ceva, un fenomen pe care l-am intalnit doar aici, despre care am vorbit si in Localizarea crapilor (2). Pe alte lacuri, daca am plasat monturile in zonele unde am vazut pesti pe sonar, am avut trasaturi, mai devreme sau mai tarziu, de regula, destul de repede dupa momentul plantarii. La Iannis, cele doua partide anterioare mi-au aratat ca n-am facut bine ducandu-ma dupa pesti, deoarece, chiar daca initial poti prinde cativa, ulterior se vor departa si, daca tot insisti, risti sa-i trimiti din zona de pescuit accesibila si sa-ti compromiti partida. Cat priveste nada, am avut un amestec format din boilies Peppered Squid, pelete Coppens, cu care sunt furajati crapii, mix de seminte si viermusi. La carlig, pe toate opt lansetele, a fost un pop-up Hit N Run galben de 12mm si vreo 20 de viermusi legati cu bait floss. Astfel, ansamblul pop-up-viermusi statea ca un wafter. Primul crap, un comun de 17kg, a venit duminica dimineata, pe standul 4, dupa aproximativ 12 ore de la plantare. Urmatorul, un ciortan de vreo 3kg, pe standul 5, duminica seara. Primul crap notabil, un comun de 25,6kg, a venit pe standul 5, luni dupa-amiaza, dupa 47 de ore de la inceputul partidei. Pe langa cei trei crapi, in primele 48 de ore am mai prins, pe ambele standuri, platici mari si somni de aproximativ 2kg. In acest timp, vazand ca pestii la care speram intarzie sa apara, am cautat alte locuri (adancimi si pozitii) si am testat diverse nade si momeli. Am nadit doar cu mixul de seminte. Doar cu seminte + pelete. Doar cu boilies, pelete si viermusi. La carlig am incercat cu alune tigrate si cu wafter fara viermusi. Cand ai opt lansete, e simplu sa faci teste si pe baza rezultatelor sa schimbi sau nu.
Analizand jurnalul partidei de pana la acel moment, am vazut ca cele mai multe trasaturi, crapi sau altceva, au venit pe monturile aflate pe apa de 2,8m. Astfel, am luat decizia sa mutam toate lansetele pe apa adanca. Toate erau cam la aceeasi adancime, 2,8-3m, aproximativ in linie. Dupa aceasta mutare, s-a schimbat semnificativ desfasurarea partidei. Sase dintre cele opt lansete, respectiv lansetele 2-4 de pe fiecare stand, au dat pesti in mod constant. Cum lansetele nr. 1 de pe cele doua standuri nu produceau, cu toate ca erau la aceeasi adancime si distanta fata de mal ca restul lansetelor, am mutat lansetele nr. 1 in locul lansetelor nr. 2, iar pe 2 si 3 le-am deplasat mai la dreapta, spre lanseta nr. 4, care a ramas pe loc. Distanta dintre lansete era cam aceeasi. Noile locuri le-am ales direct pe sonar. Nu era necesar sa intru pe apa, deoarece scanasem deja zona si stiam ca nu sunt diferente de nivel si de substrat. Dupa aceasta mutare, au inceput trasaturile si pe lansetele nr. 1, in special pe cea de pe standul 5. Am cautat o explicatie pentru care pe lansetele nr. 1, aflate anterior ceva mai la stanga, la aceeasi adancime, pe acelasi substrat si la aceeasi distanta de mal, n-am avut nicio prezentare, dar n-am gasit una care sa ma multumeasca. Important era ca, in urma mutarii, s-au activat.
Au urmat trei zile foarte productive, cu multi crapi. Perioada de varf a fost joi dupa pranz, cand pe standul 5 am prins in doua ore patru comuni, dintre care trei peste 20kg si unul de 19,4kg. Crapii au venit pe lansete diferite. Tot pe standul 5, in aceeasi dupa-amiaza, a mai fost inca un comun de 20kg+. In acest timp, standul 4 n-a mai dat niciun peste. Pe de-o parte, as putea spune ca a fost rau, dar pe de alta parte, daca am fi avut aceeasi frecventa si acolo, chiar si doi pescari fiind, n-am fi facut fata. Odata cu lasarea serii, pe ambele standuri trasaturile de crap au fost inlocuite de somni, de aceeasi talie ca si pana atunci. Asta era, cel mai probabil, o consecinta a faptului ca nu mai erau crapii in zona. In ziua urmatoare, vineri, s-a adeverit banuiala, deoarece n-am mai prins niciun crap. Mai mult, nici alte trasaturi n-au mai fost. Vineri dimineata am avut de ales intre a cauta alte locuri sau a ramane cu lansetele in pozitie, in speranta ca vor reveni crapii. N-au mai revenit, dovedindu-mi inca o data ca lenea este unul dintre cei mai mari dusmani ai pescarului. E drept, n-aveam garantia ca mutand lansetele este decizia corecta, dar am fi putut face asta doar pe patru lansete. Si ca sa fiu sincer pana la capat, lenea a fost amplificata de faptul ca eram deja "cu sacii-n caruta". Dupa 37 de crapi prinsi (32 comuni si 5 oglinzi), dintre care 11 peste 20kg, si cand mai ai doar 24 de ore de pescuit, expresia "meciul se joaca pana la ultimul fluier al arbitrului" capata o alta semnificatie. Ca in viata, cand cele mai multe regrete sunt fata de ce n-am facut, revazand filmul partidei, acum imi pare rau ca n-am mutat lansetele, macar pe unul dintre standuri.





