Haine impermeabile
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
TIPURI DE MEMBRANE
Pentru determinarea respirabilitatii se folosesc mai multe metode, dar niciuna nu este general acceptata, astfel incat sa devina standard. Cea mai des intalnita metoda este masurarea cantitatii de apa vaporizata in grame care trece printr-un metru patrat de material intr-un interval de 24 de ore. Asta inseamna ca o membrana este cu atat mai respirabila cu cat indicele este mai mare. De la valori de 15.000g/m² in sus, putem spune ca avem de-a face o membrana cu respirabilitate buna. Pentru determinarea RET-ului, materialul de test se pune pe o placa de metal care se incalzeste si prin care este canalizata apa intr-un mod controlat, astfel incat sa se simuleze transpiratia umana. Placa metalica este tinuta la temperatura constanta. Cu cat vaporii de apa trec mai usor prin material, deci intampina o rezistenta mai mica din partea materialului, cu atat este nevoie de o energie mai mare pentru a mentine placa metalica la aceeasi temperatura. In functie de consumul de energie, se masoara rezistenta membranei la transferul de caldura prin evaporare. Raportandu-ne la RET, cele mai respirabile membrane au indicele intre 0 si 6. Intre 6 si 13 inca avem o respirabilitate buna, atata vreme cat efortul fizic este moderat.
Pentru un cumparator care iese din sfera hainelor fabricate de firmele de pescuit (un domeniu in care informatia este in general saraca) si intra in cea a hainelor tehnice produse de marile firme de echipament outdoor, una dintre primele probleme este sa inteleaga materialele si specificatiile lor. Pe piata exista mai multe membrane. Probabil cea mai cunoscuta si apreciata este Gore-Tex. Cei mai mari producatori de echipament outdoor au in oferta imbracaminte si incaltaminte cu diverse tipuri de membrane Gore-Tex. Alta membrana cunoscuta este eVent. In acelasi timp, pentru a oferi solutii mai putin costisitoare, unii producatori folosesc membrane proprii sau preluate de la alte firme: Pertex Shield, North Face DryVent, Polartec NeoShell, Patagonia H2No, RAB Proflex etc.
Membranele sunt compuse din doua-trei straturi, pe care le intalnim deseori notate ca 2L, 2,5L sau 3L, unde cifra indica numarul de straturi, iar litera L este abrevierea cuvantului "layer" (strat). Fiecare strat are un rol bine stabilit. Sunt folosite materiale si tehnologii diferite pentru fiecare strat in parte, cum ar fi nailon, poliester, ePTFE sau Teflon, PU (poliuretan). Membranele 3L sunt cele mai performante si, implicit, cele mai scumpe. Primul strat de la suprafata - fata materialului - are dublu rol. Pe de-o parte protejeaza straturile inferioare, cele care asigura impermeabilitatea si respirabilitatea, iar pe de alta parte are un rol estetic, astfel incat haina sa arate elegant. Stratul exterior nu este rezistent la apa, dar este tratat cu solutii chimice dedicate astfel incat sa nu absoarba apa (Durable Water Repellent, DWR). De aceea, pentru a pastra performantele hainelor cat mai mult timp, in functie de conditiile in care sunt folosite, din cand in cand este necesar un tratament de intretinere pentru stratul exterior. De asemenea, se recomanda folosirea detergentilor speciali pentru haine cu membrane.
adrian
7 august 2022
SUPER!





