Fotografie cu crap (1) - Arta trofeelor
Pete Castle este un pescar englez de succes, autor de articole pe teme diverse, pentru reviste din toata Europa. Expert in film si fotografie. A produs o serie de filme foarte apreciate de public, cum sunt "Summer Haze" sau "Autumn Moon", pentru Free Spirit. Consultant pentru firmele Korda si Free Spirit. Conduce scoala de fotografie ClickCarp, dedicata in mod special fotografiei de pescuit.
INCADRAREA SI LUMINA
La o fotografie de pescuit buna, incadrarea este vitala. Nu trebuie sa fii nici prea departe, dar nici prea aproape, altfel ajungi sa tai din capul pescarului sau din coada pestelui. Incercati sa va dati putin inapoi si sa incadrati cu ajutorul functiei de zoom. Multe camere digitale au setarea standard pe distanta focala mare si multi pescari au tendinta sa vina foarte aproape, ca sa incadreze pestele. Rezulta o imagine distorsionata, in care pestele pare urias, dar si degetele pescarului apar enorme. Genul asta de fotografie nu pacaleste pe nimeni si e mai bine sa stati ceva mai departe si sa faceti incadrarea din zoom. Veti obtine o imagine mai echilibrata.
Pentru a obtine o incadrare placuta, va intereseaza sa umpleti cadrul pana la marginea fotografiei, lasand insa un mic spatiu in jurul pestelui si deasupra pescarului. In felul acesta, puteti fi siguri ca ati pus in fotografie tot ceea ce trebuie sa apara, iar in acelasi timp ati exclus orice balast. Tineti minte: peste, pescar, fundal si atat. Daca vedeti ceva ce nu va convine in cadru, schimbati-va putin pozitia si in felul acesta veti schimba unghiul, eliminand lucrul care nu va placea. Daca pozitia pestelui nu e cea mai buna, cereti pescarului sa-i ridice capul sau coada si atunci puteti face fotografia.
Lumina conteaza in orice fotografie. In fotografiile cu trofee pescaresti, conteaza foarte mult. Dupa cum spuneam, evitati lumina fragmentata. Cautati o lumina plina, echilibrata. Evitati, de asemenea, sa indreptati obiectivul spre soare, aparatul va inregistra doar o silueta si imaginea va fi foarte intunecata. Va intereseaza ca lumina sa vina peste umarul fotografului si sa cada asupra pestelui si pescarului. Regula se aplica si in zilele cu cer acoperit, fiindca si in acest caz sursa de lumina continua sa vina dintr-o anumita directie si va influenta fotografia.
In anumite cazuri, s-ar putea sa aveti nevoie sa folositi un blit pentru a lumina scena. Daca faceti asta in zile noroase sau dimineata devreme, o solutie buna este sa-l acoperiti cu foita de la o tigara. Lumina blitului, care altfel e rece si dura, va deveni mai difuza. Pestii reflecta puternic lumina, iar intensitatea luminii de blit, reflectata de solzii pestelui, afecteaza fotografia. Foita va ajuta lumina sa se disperseze si sa devina mai calda.
Blitul merita folosit si ca lumina de umplere in zilele cu mult soare, ca sa deschida anumite zone ale imaginii. Multi pescari poarta sapca si o fotografie facuta intr-o zi foarte luminoasa, purtand o sapca, arunca o umbra lunga pe fata pescarului. Blitul poate scoate aceasta umbra. De asemenea, blitul pune puncte de lumina in ochii pescarului, ceea ce invioreaza imaginea. Daca va uitati cu atentie la majoritatea fotografiilor care apar pe copertile revistelor de crap, o sa observati aceste puncte de lumina.





