Forgotten Flavours - primele impresii
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
IMPRESII "LA CALD"
Si pretul este un indiciu ca avem de-a face cu o gama de produse premium. Este o garantie ca vom prinde mai multi crapi si mai mari cu nada sau momeala mai scumpa? Nu! Daca ar exista asa ceva, toti am pescui doar cu acele nade si momeli. O garantie vreau totusi: momeala sa faca in apa, minim 24 de ore, ce-a fost proiectata sa faca. Pop-up-ul sa-si mentina flotabilitatea. Wafter-ul sa stea ridicat de pe substrat. Boiliesul scufundator sa ramana pe firul de par. Momeala viu colorata sa-si pastreze culoarea. Nostalgia nu mi-a influentat decizia de a pescui cu aceste momeli. Daca as fi fost adeptul "inainte se faceau lucruri mai bune", poate ar fi contat ca producatorul foloseste arome celebre si foarte apreciate acum ceva vreme datorita rezultatelor, cum ar fi Monster Pursuit, cunoscuta de pescarii autohtoni cu ceva vechime. Mai mult, din tot ce am studiat si experimentat de-a lungul timpului, mirosul nadelor si momelilor ma intereseaza doar ca sa-mi fac o idee asupra ingredientelor. Altfel, ce se transmite prin aer, ca sa putem mirosi, s-ar putea sa nu aiba efect de atractie in apa. Apoi, daca ne gandim ca aminoacizii, unele dintre substantele care atrag crapul, nu au miros, ne dam seama ca nu putem masura cu nasul atractivitatea si eficienta nadelor si momelilor. Mi-am invatat lectiile in urma alegerilor dictate de emotie.
Am ajuns la concluzia ca pentru a nu-mi strica emotia de a fi la pescuit, in dril si cu pestele tinut la poza, trebuie sa fiu cat mai rational si cat mai bine informat atunci cand dau banii. Problema este ca la nade si momeli, lucrurile nu sunt la fel de clare ca la echipamente. Fata de lansete si mulinete, de exemplu, unde avem caracteristici tehnice si certificate de garantie, nadele si momelile necesita o incredere mai mare mare, aproape oarba, in producator. Retetele nu sunt publice. Dar si daca ar fi, n-avem cum sa verificam ca sunt prezente toate ingredientele si in concentratiile declarate. In mod normal, crapii prinsi cu Seafood Blend, inclusiv 20kg+, erau suficienti pentru a-mi castiga increderea. Realist vobind, din moment ce au stat cel mai mult la carlig, era normal ca aceste momeli sa aduca cele mai multe capturi. Da, conditia necesara pentru a prinde cu o momeala este sa fie la carlig, dar nu e si suficienta. Odata ajunsa in apa, trebuie sa reziste pe firul de par si sa dea semnalele de atractie pentru crapii veniti in zona. De rezistat au rezistat, ca am refolosit aceleasi momeli mai multe zile la rand si nu m-am trezit cu carligul gol. Cat de atractive au fost pentru pesti nu pot sti cu siguranta.
In schimb, am constatat ca si-au marit diametrul cu 1-3mm, in functie de cat timp au stat in apa. Totodata, dupa mai bine de 48 de ore, mai ramanea roseata pe degete cand le scoteam din apa si inca miroseau similar celor din cutie, chiar daca nu la fel de puternic. Cele doua observatii demonstreaza ca unele dintre substantele din compozitia boiliesurilor ajung in apa zile la rand, sau cum se zice, momelile lucreaza. Dupa partida de pe B16, am mai adaugat cateva borcane Forgotten Flavors la arsenalul momelilor. Am luat cate doua momeli din fiecare si le-am pus intr-o galeata cu apa, sa vad ce se intampla cu ele dupa 24 de ore. Toate au trecut testul. Momelile flotante, pop-up-urile si wafters-urile, erau inca la suprafata. N-am sesizat schimbari semnificative la culori. Boiliesurile scufundatoare imi dadeau incredere ca le-as putea folosi pentru inca 24 de ore, confirmare pe care o aveam deja la Seafood Blend. De-a lungul sezoanele care vor urma imi voi forma o imagine mai clara si mai cuprinzatoare despre gama Forgotten Flavors. Pana la proba contrarie, aceste momeli se adauga listei de producatori si produse in care am incredere ca, daca am fost inspirat in alegerea tipului (boilies intarit, wafter sau pop-up), marimii, culorii si aromei, ma vor ajuta sa adaug noi capturi la galeria de trofee.





