Dril dupa dril la Tancabesti
Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.
CUM SCAPI DE PLATICA
Prima "lovitura" a fost cand am aflat ca Vlad urma sa plece si sa se intoarca a doua zi dimineata, avand niste lucruri de rezolvat. Ramaneam singur sa gasesc cheia partidei. Apoi, au inceput sa ma "loveasca" platicile. Una dupa alta, pe toate lansetele, cea mai productiva fiind cea de pe 3m adancime, cu wafter la carlig. Pe locul doi, cea cu pop-up. Dimineata, cand s-a intors Vlad, aveam deja 15 platici si o "moaca" venita, culmea, nu pe lanseta cu boilies. Mi-era clar ca trebuie sa schimb ceva, in ritmul asta ramaneam rapid fara nada. Dupa ce i-am povestit ce s-a intamplat peste noapte, reactia lui a fost imediata: alune tigrate la carlig. Da, doar ca folosisem deja si prinsesem platica si pe acea lanseta. E drept, doar una. Dilema in fata careia ma aflam era cum sa scap de platica, fara sa scap de ten, care, oricum, inca nu ma vizitase. De exemplu, cu fir de par lung si momeli mari scufundatoare as fi redus, pana la zero, riscul de a mai prinde platici, dar imi era teama ca nici ten nu voi mai prinde. Cel mai bun compromis era sa pun pe toate lansetele alune tigrate, cu prezentare de wafter.
Pe langa schimbarea de la carlig, am mai facut una. Am decis sa nadesc mai mult la fiecare plantare si am crescut ponderea alunelor tigrate in nada. Astfel, platicile isi puteau "face de cap" cu porumbul, dar cresteau sansele sa mai ramana ceva pe langa carlig cand ar fi venit tenii sau, cine stie, crapii. Cele doua schimbari, momeala si nada, au avut efect imediat. Nu m-au mai deranjat platicile, decat accidental. Problema e ca nici alti pesti nu m-au "cautat". M-am gandit ca s-a intamplat ce ma temeam, i-am "selectat" pe toti, nu doar platicile. Totusi, a fost si ceva bun in seria de platici: toate erau intepate ca la carte: pe centrul buzei de jos. Nu descoperisem vreo montura noua, dar era reconfortant sa vad ca montura combi pe care o foloseam cu succes de ceva vreme lucreaza bine chiar si in gura miniaturala a platicii. Inca un lucru pozitiv: desi pescuiam cu plumb pierdut, platicile veneau cu plumbul dupa ele, inclusiv cele mari, pe care le-am apreciat pe la 2-3kg. Altfel, as fi plecat a doua zi sa cumpar plumbi.
Scapasem de platici, dar ce ma ingrijora oarecum era ca nu le luasera locul tenii sau crapii. Spun "oarecum" deoarece era abia a doua zi si mai aveam inca trei zile si ceva in fata, timp mai mult decat suficient sa se intample lucruri. N-a durat mult si au aparut tenii la carlig. Intai mai mici, dar pe masura ce crestea numarul trasaturilor, crestea si talia tenilor. Indiferent de marime, tenii de Tancabesti mi-au oferit driluri spectaculoase care pareau interminabile, fiind nevoit sa schimb lanseta de pe o mana pe alta cel putin o data. Ce mi s-a parut atipic fata alte lacuri este ca tenii de aici nu se ridicau imediat la suprafata, ci aveau un comportament similar crapilor in apropierea malului, diferenta fiind ca plecarile din frana erau violente. Daca n-ai grija sa slabesti frana si nu se rupe nimic cand "il apuca pandaliile" pe ten, exista riscul sa te traga in apa, daca nu stai bine pe picioare. Tot crescand greutatea tenilor ajunsi in saltea, s-a produs si "inevitabilul": primul peste 20kg, cu doar 100g. L-am sunat pe Vlad si l-am rugat sa vina pentru imortalizarea capturii. Daca nu ar fi fost ocupat cu filmarea, l-as fi chemat si la cei de 19kg, 18kg, 17kg...
Veteranu’
9 iulie 2022
Felicitari pentru partida! Cam ce cantitate nadeai la o plantare?
Marian Manea
29 iunie 2022
Campionii mei favoriti
Felicitări
Respect





