Crapii din Delta (1)

calin-visoianu.jpg Calin Visoianu

Calin Visoianu este un pescar specializat in pescuitul la crap mare in Delta Dunarii. Castigator a numeroase premii acordate in concursurile de pescuit de tip “Best Five”. Realizator de emisiuni TV pentru Fishing and Hunting Channel. Proprietar al firmei Doctor Fishing.  

Data: 30 ianuarie 2017 9 comentarii

SITUATII DE PESCUIT

 

In cautarea celor mai bune locuri, vom intalni cateva situatii distincte. Prima este cea in care ai in fata o suprafata de apa foarte mare cu variatii de adancime foarte mici, iar gropile lipsesc cu desavarsire. O zona foarte cunoscuta de acest tip e asa-numita "Intinsura" de pe Dunarea Veche. Intinsura este locul cel mai usor de pescuit dintre toate. Nu avem de facut decat sa cautam cioatele amintite mai sus, care sunt locul ideal in jurul caruia misuna crapii. Dupa ce gasim un astfel de loc, e obligatoriu sa il balizam cat mai exact. Fie ca lansam de pe mal sau din barca, fie ca vom planta monturile, trebuie sa tinem cont de urmatorul lucru: cand curentul e mare, crapii vor prefera sa se cantoneze in aval de cioata, fiind vadit deranjati de intensitatea curentului. Cand apa nu curge tare, vor prefera zona din amonte pentru ca aici se va opri hrana adusa de curent. Se intelege de aici unde trebuie amplasate monturile. Insa fie ca pescuim in amonte de cioata, fie ca pescuim in aval, monturile trebuie sa fie dispuse la distante cuprinse intre un metru si cel mult zece metri de cioata. Cele mai multe trasaturi vor veni pe lanseta cea mai apropiata de cioata. Personal, in cazul descris aici, pescuiesc intotdeauna  perpendicular pe cursul apei, de pe mal sau dintr-o barca amplasata in apropierea malului. Nu vreau sa tulbur locul de pescuit cu prezenta barcii si mai ales cu cea a ancorei si a paramei cu care e legata ancora. Asta nu inseamna, bineinteles, ca nu se poate dintr-o barca ancorata in curent in amonte de cioata si in linie cu ea. Tine de  optiunea fiecaruia. De notat si faptul ca la o cioata sau la o salcie, niciodata nu stau mai mult de doi crapi sariti de 9-10kg. Daca ai luat doi crapi mari, poti sa pleci mai departe.

Crapii_din_Delta_7

A doua situatie cu care ne putem intalni este cea in care nu avem copaci scufundati, dar adancimea se schimba brusc si avem de-a face cu o groapa. Pe astfel de locuri, aproape intotdeauna exista curent puternic. Este cazul locurilor de pescuit de pe bratele principale Chilia si Sulina, unde variatiile de nivel de la 7m la 14-15m sunt frecvente. Ca sa putem pescui corect pe un asemenea loc, trebuie sa ne asezam la aproximativ 20m in amonte de groapa, in lungul curentului. In majoritatea cazurilor, acest lucru este posibil doar cu ajutorul unei barci. Va trebui sa ne luam repere pe mal in ceea ce priveste limitele gropii deoarece balizarea este lipsita de sens. Vom lansa aproape de limita din aval a gropii, vom bloca desfasurarea firului de pe tambur, astfel incat curentul va aduce montura pe peretele gropii dinspre amonte. Adica undeva aproape de noi. Daca reusim sa aproximam distanta astfel incat plumbul sa se opreasca la jumatatea acestui perete, vom prinde peste. In majoritatea cazurilor, crapii isi cauta mancarea acolo. Nu trebuie cedat tentatiei de a pescui pe fundul gropii, decat daca groapa e de dimensiuni relativ mici. In lipsa unei barci, o abordare de pe mal a unui astfel de loc ne va da mult de furca, dar este totusi posibila in diagonala, in cazurile in care groapa este foarte aproape de mal.

Crapii_din_Delta_13

Mai exista si situatia in care vom gasi si gropi, si multa agatatura datorita buturilor scufundate sau a copacilor din apa care isi intind ramurile pana dincolo de suprafata apei. Este cazul locurilor de pescuit din segmentele de Dunare Noua (Taieturi) de pe bratul Sfantu Gheorghe. Sunt cele mai dificile locuri de pescuit. Se pierd monturi, se rup fire, se pot rupe chiar si lansete. Trebuie procedat la fel ca in situatia prezentata mai sus, ancorand barca in amonte de locul pe care pescuim. Aici e foarte important ca sonarul sa ne arate pozitia exacta a agataturilor, ca sa le putem evita pe cat posibil. E de preferat sa ne asezam cat mai aproape de buza gropii pentru a micsora lungimea firului. Drilurile se vor face rapid si in forta. Firele folosite trebuie sa fie cat mai groase, de la 0.45mm in sus. Crapul nu trebuie sa aiba spatiu mare de manevra. Chiar daca locurile sunt greu de abordat, motivatia de a pescui pe ele este ca pot sa tina crapi mari. Daca vom face un bilant al partidelor in cele trei situatii descrise mai sus, vom constata ca trofeele isi fac cel mai des aparitia in a doua si in treia situatie. Pescuit dificil, dar frumos si cu rezultate pe masura.

 

Nota redactiei: Acest material face parte dintr-o serie de articole dedicate pescuitului la crap in Delta Dunarii. In episoadele urmatoare vor fi discutate echipamentele, nadele, strategiile de nadire si monturile recomandate pentru Delta.  

 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

9 comentarii Adauga comentariu

Tudor Trailescu

14 septembrie 2020

Buna ziua. Imi poate cineva recomanda o locatie, pe Dunarea Veche, de la Smardan incepand, pt luna Octombrie? Mentionez ca o sa merg cu autorulota, pt vreo 4/5 zile. As prefera un loc unde sa pot parca autorulota, cat mai aproape de apa.
Multumesc anticipat si fire intinse sa aveti!

Catalin Tataru

17 mai 2017

Felicitari si multumim. Sper sa ne intalnim vreodata pe marginea Dunarii.

Forgo Dorin

5 februarie 2017

Intradevar una din tehnici la pescuitul la crap este identificarea unui loc bun intr-o zona fixa cu pregatirea locului in stil profesionist.(identificarea si balizarea structuri-lor,nadire cu boilis-uri de calitate,pescuit pe o perioada mai lunga de timp pe acest loc)
La acest stil Calin ,dupa opinia mea, este unul dintre cei mai buni pescari de crap pe natural,teoretic toate acestea par simple dar in realitate rezultate bune nu obtin decit pescarii cu multa experienta si perspicacitate.
In ultimul timp conditiile unei partide reusite in Delta sint tot mai precare,cel putin anul trecut au fost fluctuatii foarte dese ale cotelor apei,presiune foarte mare datorata multimii de pescari si turisti fapt care a dus la partide foarte slabe.
Cred ca si pe viitor ne asteptam la aceleasi conditii grele,in acest caz cred eu ca diferenta o va face pregatirea partidei de pescuit.(boilis-uri de calitate,mie numi lipsesc niciodata din trusa boilis-urile de la Calin ,,detectarea bancurilor de pesti.)

Ionut Gheorge

5 februarie 2017

Este cred cel mai interesant articol scris pe care l-am gasit despre pescuitul de crap in Delta Dunarii. Asteptam continuarea. Multumim Calin Visoianu.

Costi Deatcu

2 februarie 2017

Foarte adevărat ceea ce spune domnul Călin și probabil experienta și timpul petrecut în delta își spune cuvântul,foarte frumos ca mai exista cineva care ne mai împărtășește din secretele pescuitului la crap pe ape sălbatice, de ceva ani tot încerc fel și fel de bile în delta cu diferite rezultate, unele foarte bune iar altele dezastruoase, iar într-un final am ajuns sa pescuiesc doar cu produse de la Sticky și în special bila de krill care pot spune ca mi-a oferit cele mai frumoase amintiri din delta, mulțumesc Maestre Călin.

Cristian Andrei

1 februarie 2017

Felicitari! Asteptam cu interes si alte articole.

Brebu Cristian

1 februarie 2017

Va salut
Delta si Dunarea le privesc ca pe o comoara de care altii din pacate nu pot beneficia,iar cei care beneficiaza uneori nu au toate atuurile cu ei si se intorc dezamagiti .Trebuie sa privim lucrurile altfel= si din punctul de vedere al faunei, al apei,mai exact al naturii.Apoi urmeaza pescuitul care este din ce in ce mai dificil .Aici sunt multi factori negativi din pacate.
In primul rand lipsa pestelui si aici am spus tot .
In al doilea rand faptul ca pescarul nu este bine informat ,nu are destula experienta pe ape curgatoare si se intoarce dezamagit ,desi natura ar trebui sa-i ofere liniste si aceasta uneori compenseaza cu lipsa pescuitului.
Pescuitul de pe balti nu se aseamana absolut deloc cu cel din Delta sau Dunare,aici este o problema grava,pe care pescarul trebuie sa o inteleaga care nu a pasit in aceste ape minunate sau care nu a acumulat destula experienta.Daca l-ai inteles si ai prins ceva experienta si aduni ceva informatie s-ar putea ca Delta sa te rasplateasca cu ceva capturi salbatice.Nu exista descriere in cuvinte si bucurie mai mare ca atunci cand prinzi captura vietii in ape curgatoare. Te simti implinit, dar atentie nu este usor .Foarte multe detalii va da Calin care are o experienta mult mai mare decat mine ,desi bat Delta de multi ani. Informatiile pe care le pune pe hartie Calin va sunt absolut necesare fara ele te duci multi ani si nu prinzi mai nimic. Ma bucur ca exista oameni care pun suflet si aduna informatie despre pescuitul in Delta si in Dunare.

Radu

31 ianuarie 2017

Multumesc frrumos si astept urmarea!

George Gherghisan

30 ianuarie 2017

Articolul este mai mult decat interesant. Are multa informatie si sunt unele "secrete" pe care intr-adevar le obtii greu.
Multumim Calin. RESPECT pentru tot ce faci. Pacat ca din ce am inteles te-ai oprit sa mai faci emisiuni in Delta. Le-am urmarit pe cele postate pe Youtube de zeci de ori. Asteptam partea a doua a articolului. Toata vara trecuta am prins la greu crap cu Krill-ul de la Sticky in Delta si a fost fara greseala.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma