Ce contine un boilies (1)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
CATEGORII DE INGREDIENTE (2)
(4) Fainuri cu valoare nutritiva. Fac o deosebire clara intre ingredientele si aditivii din aceasta categorie si ingredientele nutritive fundamentale. Sunt ingrediente care sporesc atractia si valoarea nutritiva a boiliesurilor, dar sunt introduse in boilies in doze relativ mici, prin comparatie cu ingredientele fundamentale. Aici intra ingrediente ca Robin Red, betaina, aminoacizii, faina de varec, spartura de canepa, faina de alge, drojdia uscata, extractul de GLM si alte extracte sub forma concentrata, a caror proportie in boilies ramane mica.
(5) Arome lichide si stimulatori de gust lichizi. Dupa mine, acesti aditivi indeplinesc o singura functie, sa atraga pestele spre boilies si sa ajute la a-l convinge ca boiliesul reprezinta mancare. Unele arome pot avea o oarecare calitate nutritiva, insa din punctul meu de vedere rolul lor este de atractanti, fiindca nu adauga nimic sau aproape nimic la valoarea nutritiva a boiliesului, dimpotriva, pot indeparta pestele de boilies, daca au fost introduse in concentratie prea mare.
(6) Ingrediente de volum. Nicio hrana nu poate fi 100% nutritiva, iar boiliesurile nu fac exceptie. Exista un numar de ingrediente de volum al caror rol este sa completeze mixul pana la 100%. Sunt ingrediente care pot fi introduse din economie sau pentru a face mixul sa se ruleze mai bine. Exemplele cele mai cunoscute sunt grisul si faina de orez.
(7) Conservanti. Sunt chimicale si zaharuri adaugate in boilies pentru a-l putea pastra fara sa fie nevoie sa-l congelam. Diferenta intre boiliesurile cu si fara conservant este, facand o comparatie cu alimentatia umana, ca diferenta dintre laptele proaspat si laptele pasteurizat.
(8) Vitamine si minerale. Sunt aditivi cu valoare nutritiva care pot avea si o anumita valoare de atractie. Majoritatea companiilor producatoare de nada au mixuri bogate in vitamine si minerale sau includ suplimentar vitaminte si minerale in mix. Vitaminele si mineralele se gasesc si la farmacii sau la magazinele pentru animale, sub forma de tablete, prafuri sau capsule. Multe dintre amestecurile de vitamine folosite in boiliesuri au fost concepute pentru cai, caini, porumbei sau alte pasari si animale de companie sau de ferma.
Traducere de Vlad Pavlovici
Cititi AICI a doua parte a acestui articol.
valter
11 februarie 2015
Cateva exemple la punctul 3-Aditivi sub forma de pudra ,cu rol de stimulatori.Multumesc!





