Capturi de iarna
Ernesto Kamminga este un pescar de crap olandez care combina o bogata experienta cu o mare pricepere tehnica. Talentat si inventiv, este condus de un instinct de vanator de crapi, care il face sa aiba succes pe ape cat mai diverse. Colaboreaza cu reviste de prestigiu. Membru al echipei Korda Olanda.
ATRACTIE SI CAMUFLAJ
Momeala pe care o folosesc este un pop-up pus pe o montura foarte agresiva. Cand pestele pune gura pe el, montura trebuie sa-l intepe imediat. Avand in vedere ca, pe o apa foarte rece, de iarna, crapii nu se deplaseaza prea mult, am decis sa lucrez cu un forfac foarte scurt. Carligul e un model cu varful drept si e foarte ascutit. Carligele cu tija curbata mi se par extrem de eficiente la pescuitul de iarna. Pop-up-ul nu e legat ca de obicei. Ii pun o alica de plumb deasupra, ca un opritor pentru boilies, ceea ce va face ca pop-up-ul sa stea rasturnat, invers decat in mod normal, iar carligul va fi usor ridicat, in functie de lungimea firului de par. Cand pestele culege pop-up-ul, carligul e deja in pozitia corecta si il va intepa imediat. Este genul de montura care poate agata pestele fara ca pestele sa se miste!
Lansetele se odihnesc pe picheti si ma pot relaxa. Nu arunc niciun fel de nada langa montura, ma bazez numai si numai pe atractia pop-up-ului. La una dintre lansete am un pop-up fluorescent, viu colorat, iar la cealalta am un pop-up-up special, facut din doua mixuri, unul flotant si altul scufundator. Din punctul meu de vedere, atractia vizuala este un element foarte important la pescuitul de iarna. Majoritatea lacurilor au apa foarte transparenta pe timpul iernii, iar pescarii pot folosi asta in favoarea lor. Asigurati-va, insa, ca montura, plumbul si linia principala sunt camuflate. Plumbul, mai ales, iti poate anula sansa unei trasaturi. Sta chiar langa momeala, ca o umbra neagra, iar pe un substrat de nisip iese in evidenta cu atat mai mult. De aceea, am luat niste nisip de fundul lacului, in urma cu cateva saptamani, si l-am folosit ca sa camuflez plumbul.
Procesul de camuflare e urmatorul: in primul rand, nisipul trebuie sa fie perfect uscat. Incalziti incet plumbul la flacara, de exemplu pe un simplu aragaz de camping. Camasa de plastic a plumbului va incepe sa se topeasca si sa devina lipicioasa. In momentul acesta, mutati plumbul intr-un vas cu nisip uscat si invartiti-l bine, ca nisipul sa il acopere complet, dupa care lasati-l sa se raceasca. Metoda e foarte simpla si iti permite sa iti camuflezi plumbul in functie de substrat. Tot la capitolul camuflaj, folositi carlige si materiale de forfac sau de inaintas care aiba culori cat mai apropiate de ale substratului. Cu asta, capcana pentru crap va fi instalata.
Nicu
23 decembrie 2013
Foarte frumos articolul ...imi face pofta de o partida





