Ce contine un boilies (2)
Tim Paisley este o legenda a pescuitului la crap. Autor a mii de articole si a unor carti fundamentale, cu continut tehnic sau memorialistic, intre care cea mai cunoscuta ramane "Carp!" (2000). Fondator al revistei Carpworld, prima revista specializata in pescuitul la crap. Co-fondator al firmei Nutrabaits. Castigator a doua Cupe Mondiale. Palmares impresionant de capturi pe lacuri dificile ca Sarulesti, Cassien sau Rainbow.
CATEGORII DE BOILIES
Cititi AICI prima parte a acestui articol.
Voi face mai departe cateva aprecieri generale asupra diverselor tipuri de boilies, cu referire si la categoriile enumerate in articolul anterior. Tocmai pentru ca aprecierile vor fi generale, unele dintre boiliesurile de pe piata pot sa contina mai mult sau mai putin decat figureaza in descrierea mea. Comentariile mele tin de principiu, nu de detaliu. Cine vrea un control deplin asupra boiliesurilor trebuie sa si le faca singur.
Boiliesurile gata facute, cunoscute sub numele de shelf-life, trebuie sa aiba un pret rezonabil si sa fie usor de produs, din perspectiva fabricantului. Structura lor se bazeaza pe patru consideratii principale: sa fie atragatoare pentru crap, sa nu coste mult, sa aiba o compozitie care sa permita rularea mecanica (desi nu toate boiliesurile shelf-life sunt rulate industrial, de masina) si sa poata fi pastrate la temperatura camerei. Implicatiile acestor principii sunt ca majoritatea boiliesurilor shelf-life au doze ridicate de atractanti lichizi si stimulatori de gust, au o valoare nutritiva scazuta si au doze mari de conservanti, pentru o "viata de raft" cat mai lunga. Atractantii lichizi lichid din compozitia lor ii dau pestelui impresia ca e vorba de hrana, stimulatorii de gust confirma, pe termen scurt, prezenta hranei, conservantii sunt necesari pentru a impiedica boiliesurile sa se strice, iar majoritatea ingredientelor au valoare nutritiva limitata (n.trad. Trebuie avut in vedere ca acest articol dateaza din 1996. Intre timp, boiliesurile shelf-life produse de unele firme - nu de toate - au facut progrese importante si pot avea aceeasi calitate ca si boiliesurile proaspete).
Ca nada, boiliesurile shelf-life tind sa aiba o viata scurta. Tonurile lor sunt mai puternice decat semitonurile. Orice boilies de acest tip, folosit continuu pe un vad, oricare ar fi acest boilies, probabil ca va incepe sa-si piarda eficacitatea dupa trei sau patru zile de utilizare. Crapul invata ca hrana care i se promite si careia ii fac reclama atractantii nu este la nivelul promisiunii. La partide lungi, poate fi util sa folosesti mai multe tipuri de boiliesuri shelf-life.
Vlad Pavlovici
28 ianuarie 2014
Daca intrebarea e pentru mine, va recomand sa cititi articolele lui Mark McKenna din seria "Misterele boiliesurilor" pe care le gasiti pe CarpOnline. Sunt probabil cele mai analitice materiale publicate in Romania pe tema formularii boiliesurilor. Pentru discutii detaliate in legatura cu aminoazicii (sau cu alte subiecte), va rog puneti intrebarile dvs pe forum.
balea mircea
28 ianuarie 2014
Acum cativa ani (cand raspunde-ati la intrebari la o revista despre pescuit)am trimis o scrisoare(intrebare si rugaminte)privitoare la retetele pentru boilies,intrebare bazata pe un exemplu dat(dar insuficient) de d-voastra privitor la PRINCIPALII AMINOACIZI NECESARI pestilor(ex.se referea la doar unul dintre ei) si va rugam sa ne dati surse de studiu referitoare la ingredientele care le contin.Nu am primit raspuns atunci si cred ca acest lucru este esential in fabricarea boiliesurilor.Oricum nu sunt producator ,nici macar pentru mine,sunt in varsta si imi pot permite sa-mi cumpar necesarul.Imi dau seama ca pretul este mare ,referitor la aceste cercetari.Va pretuiesc pentru pasiunea si pentru modul doct in care va faceti comentariile.





