Cautarea capturii
Fost militar de cariera, Ian Chillcott a devenit unul dintre cei mai populari pescari de crap din Anglia, atat datorita capturilor sale impresionante, cat si datorita implicarii in protejarea patrimoniului crapist national. Este membru fondator al ECHO (English Carp Heritage Organization). Scrie pentru numeroase reviste si este autorul a doua carti. Este prezent in diverse filme de pescuit la crap. Consultant Fox si Mainline.
TIPARE DE COMPORTAMENT
Pescuitul crapului se reduce pentru unii la a-si alege un vad si a se face confortabili pe el pentru urmatoarele 24-48 de ore. Poti sa prinzi cate un crap si in felul asta, dar sunt moduri mai bune si mai interesante de a pescui. Pentru mine, abordarea statica, in care nu faci decat sa stai si sa astepti, e un fel de roata a norocului. Cateodata se invarte in favoarea ta, alteori, nu. Problema e ca, stand intr-un cort, nu inveti nimic despre lacul pe care pescuiesti si nici despre pestii pe care ai vrea sa-i prinzi.
Am pescuit pe atatea ape, incat de multe ori pot sa recunosc imediat cateva tipare de comportament. Orele de hranire ale pestelui sunt destul de previzibile. Pe unele lacuri, pestele mananca la anumite ore ale zilei. Pe altele, prinzi doar noaptea. Cand trec prin perioada in care nu am trasatura, nu ma gandesc nicio clipa ca pestele a incetat sa manance, ma gandesc ca mananca undeva in alta parte a lacului. Asa ca, daca pestele a plecat din fata mea, fac efortul sa ma duc dupa el. Ceea ce voi spune in continuare s-ar putea sa nu fie pe placul unora, dar in pescuit capturile sunt direct proportionale cu efortul facut pentru prinderea lor.
Evident, fiecare intelege pescuitul in felul lui. Il poti privi ca pe un mod placut de a te elibera de rigorile vietii de zi cu zi - si atunci o zi de relaxare in cort e numai buna. Pe de alta parte, lucrul cel mai important ramane totusi sa prinzi peste. Daca nu prinzi, ridica-te si fa ceva ca sa prinzi. Iar daca partida nu ne iese cum vrem, cel putin invatam ceva. Vedem cum reactioneaza pestele la presiune sau descoperim un aspect de care nu eram constienti. E mai bine sa incerci ceva, decat sa nu faci nimic si sa te plangi ca n-ai avut noroc.





